30 June 2014

Ένα βήμα πριν την έγκριση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στην ΕΕ: Τι σημαίνει αυτό; Τι διακυβεύεται;




Όπως ήταν αναμενόμενο (από την έως τώρα στάση της ΕΕ) εγκρίθηκε η πρόταση για την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων από τους υπουργούς περιβάλλοντος των χωρών της ΕΕ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το νέο ευρωκοινοβούλιο εντός του 2014 και εάν η πρόταση περάσει τότε πολύ σύντομα, από το 2015, οι ΓΤ σπόροι θα είναι η μακάβρια πραγματικότητα στα εδάφη της Ευρώπης.

Αν τελικά δοθεί το ΟΚ στην θανάσιμη απειλή για τη ζωή που λέγεται ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί), θα πρόκειται για μια απόφαση που αγνοεί προκλητικά την κοινή γνώμη και την σταθερή αποστροφή της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών στα μεταλλαγμένα. Ότι και αν έχει επιχειρηθεί από το αντίπαλο στρατόπεδο (αυτό της νέας τάξης που προωθεί την λεγόμενη «βιοτεχνολογία») δεν μπορεί να αντιστρέψει την άποψη του μέσου ευρωπαίου για τα μεταλλαγμένα τα οποία έχουν εξ αρχής στιγματιστεί και καταγραφεί στη συνείδησή του ως κάτι τρομερά επικίνδυνο και αρνητικό (και όχι άδικα). Η απλή λογική αλλά και η παγκόσμια εμπειρία έχουν καταρρίψει ένα προς ένα τα αυθαίρετα «επιχειρήματα», τις «αξιώσεις» και τις «υποσχέσεις» των εταιρειών των μεταλλαγμένων. Η διαίσθηση του κόσμου υπερβαίνει την προπαγάνδα των εταιρειών - που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως δήθεν εκπρόσωπους της «προόδου» και της «επιστήμης» ενώ στιγματίζουν όσους αντιδρούν ως οπισθοδρομικούς - γιατί γνωρίζει ότι η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη αλλά εκφράζει αποκλειστικά την ατζέντα κα τα συμφέροντα αυτών που την προωθούν. Επίσης μια πραγματική επιστήμη η οποία είναι διαφανής και ανοιχτή στον αντικειμενικό, ανεξάρτητο έλεγχο αλλά και στον κοινωνικό έλεγχο δεν απελευθερώνει στο περιβάλλον ΓΤ σπόρους και οργανισμούς που στη συνέχεια δεν μπορεί να ξαναμαζέψει. Και ακόμα, η υπεύθυνη επιστήμη λειτουργεί με βάση την Αρχή της Προφύλαξης (Precautionary Principle) και δεν καταστρέφει την βιοποικιλότητα προξενώντας (σκόπιμη) γενετική μόλυνση και δηλητηρίαση του DNA και των υπόλοιπων φυτών στην άγρια φύση.

Πέρα όμως από την καταστροφική κληρονομιά που αφήνουν πίσω τους οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες, ο μέσος άνθρωπος αηδιάζει μπροστά στο απύθμενο θράσος του λόμπι της βιοτεχνολογίας για την δήθεν «ανθρωπιστική» τους πρόθεση να θρέψουν τον κόσμο με τα μεταλλαγμένα αφού το επιχείρημα είναι διάτρητο και συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό αισχίστου είδους. Γιατί αυτός που λειτουργεί πραγματικά ανθρωπιστικά και θέλει όντως να σώσει ανθρώπους, δεν τους αφαιρεί δόλια το δικαίωμα στους σπόρους μέσω πατεντών και δεν τους καταστρέφει γενετικά αυτό που μέχρι τώρα η Φύση τους έδινε γενναιόδωρα και δωρεάν. Η πρόθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ως βασική αρχή (ακόμα και αν είσαι εταιρεία) να παρακάμψεις το κέρδος, να βοηθήσεις αφιλοκερδώς, και να δουλέψεις με το πνεύμα του εθελοντισμού (όπως πχ γίνεται στο λογισμικό open source) για να εμπλουτίσεις την υπάρχουσα εμπειρία και σοφία που έχει συσσωρευτεί στο ζήτημα της καλλιέργειας της τροφής. Όμως όταν κάνεις ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή προσπαθείς να σβήσεις και να εξαφανίσεις αυτή τη σοφία και τη γνώση χιλιετιών και να επιβάλεις εκβιαστικά μια «τεχνολογία» για το κέρδος και τη μονοπώληση της τροφής, τότε η ιδιοτέλεια και το συμφέρον γκρεμίζουν και την τελευταία ψευδαίσθηση περί «ανθρωπιστικών» προθέσεων. Και τέλος, πέρα από τα λόγια δεν ξεχνάμε τις πράξεις αυτών των εταιρειών (εγκληματική δραστηριότητα προς ανθρώπους και περιβάλλον: agent orange, DDT, διοξίνη, PCB, ασπαρτάμη, κλπ) που τα λένε όλα για τις πραγματικές προθέσεις τους.

Επιπλέον, ο κόσμος βλέπει και την παταγώδη διάψευση της δήθεν απόδοσης των ΓΤ καλλιεργειών η οποία όχι μόνο δεν είναι μεγαλύτερη αλλά πολλές φορές είναι μικρότερη και στα 20 χρόνια που υπάρχει αυτή η «τεχνολογία» οι άνθρωποι που πεινούν αντί να μειώνονται αυξήθηκαν δραματικά. Η αλήθεια είναι ότι οι μικροί καλλιεργητές με τους ντόπιους σπόρους είναι αυτοί που ακόμη και σήμερα παράγουν από το 50 έως το 70% της τροφής στον πλανήτη (και μάλιστα στο ¼ του γεωργικού εδάφους της Γης) και είναι αυτοί που πραγματικά θρέφουν τον κόσμο. Επίσης η εξάλειψη της πείνας δεν είναι θέμα ποσότητας αφού το 1/3 έως και το μισό της παραγόμενης τροφής πετιέται, αλλά είναι αποκλειστικά θέμα φτώχιας, εξαθλίωσης και της λεγόμενης επισιτιστικής κρίσης η οποία εκτίναξε τις τιμές της τροφής. Η κρίση αυτή μάλιστα προέκυψε λόγω της κατάληψης τεραστίων εκτάσεων γης για την ΓΤ καλλιέργεια βιοκαυσίμων. 

Εικόνα από το biotechwatch.gr

Η συνολική λοιπόν εκτίμηση της κατάστασης δείχνει ότι τα μεταλλαγμένα είναι το πρόβλημα και όχι η λύση και ο κόσμος βλέπει πέρα από το κοντόφθαλμο σκεπτικό που θέλουν να τον εγκλωβίσουν. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι βρωμάει με όλο αυτό το αμόκ και τη φανατική εμμονή να επιβληθούν οι ΓΤΟ αλλά και τη σκανδαλώδη υποστήριξη τους από κυβερνήσεις και πολιτικούς. Το μήνυμα της κοινωνίας - μέσα από την σταθερή προτίμηση και συνειδητή ενδυνάμωση της βιολογικής αλλά και κάθε καλλιέργειας χωρίς χημικά - γίνεται όλο και πιο σαφές: ο κόσμος απαιτεί πραγματική τροφή και όχι τροφή Φρανκενστάϊν. Και θέλει πλέον να ξεμπερδέψει μια και καλή και με την συμβατική, χημική γεωργία (τη λεγόμενη και «πράσινη επανάσταση») και πόσο μάλλον με τα μεταλλαγμένα που αυξάνουν σε τεράστιο βαθμό την έκθεση σε ακόμα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Με άλλα λόγια ο κόσμος δειλά αλλά σταθερά προασπίζεται την Διατροφική του Κυριαρχία, το δικαίωμα δηλαδή στην τροφή και στο να έχει λόγο για το πως αυτή θα παράγεται.

Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη το αντίπαλο στρατόπεδο κρίνει ότι η καλύτερη άμυνα είναι επίθεση και επιχειρεί την τελική κλιμάκωση ύπουλα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Με τον αντιπερισπασμό της στημένης οικονομικής κρίσης με τις πραγματικές όμως συνέπειες για τους πολίτες και με την προσφιλή πρακτική της ψήφισης νομών προσπαθούν να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων ώστε να μην μπορέσουμε να αντιδράσουμε ή όταν θα το κάνουμε να είναι πολύ αργά – όπως έχει ήδη συμβεί στις ΗΠΑ όπου έχει δοθεί η χαριστική βολή στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της τροφής. Βρισκόμαστε λοιπόν στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα και τώρα χρειάζεται η μέγιστη εγρήγορση.

Τι θα σημάνει η έγκριση της καλλιέργειας των ΓΤΟ; Τι διακυβεύεται;

Καταρχήν η Ευρώπη δεν είναι ένας τόπος ελεύθερος από μεταλλαγμένα. Ήδη πάνω από 50 ΓΤ οργανισμοί (κυρίως μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι για ζωοτροφή, και τα παράγωγά τους όπως σογιέλαιο που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, και φυσικά το γλυκαντικό χημικό ασπαρτάμη που προέχεται από ΓΤ βακτήρια) ύπουλα έχουν εγκριθεί την τελευταία δεκαετία και κυκλοφορούν στην ΕΕ εν αγνοία μας αλλά και ενάντια στην θέλησή μας, αφού οι ΓΤΟ ήταν ανέκαθεν στην ατζέντα της ΕΕ. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε αν οι καλλιέργειες μας δεν έχουν ήδη μολυνθεί (σκόπιμα ή μη). Δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο αλλά και η βούληση για να ερευνηθεί η μόλυνση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Η μεταλλαγμένη σόγια και το καλαμπόκι που κυκλοφορούν για χρόνια ως ζωοτροφή, μπορεί κάλλιστα να έχουν παραπέσει και διαδοθεί ήδη σε κάποια εδάφη και με τη γύρη να έχουν μολύνει και αλλοιώσει το DNA των φυσικών σπόρων. Επίσης σκόπιμα θα μπορεί να έχουν μεταφερθεί σπόροι (πχ από τη Ρουμανία που είναι ξέφραγο αμπέλι στα ΓΤΟ εδώ και μια δεκαετία ή να έχουν πληρωθεί άτομα από τις εταιρίες) ώστε σκόπιμα να επιμολύνουν το γενετικό υλικό των χωρών για να μην υπάρχει πλέον επιλογή.

Όμως όλη αυτή η έκθεση στους ΓΤΟ που ήδη υπάρχει και παρόλη την έκταση που έχει λάβει θα είναι ουσιαστικά αμελητέα μπροστά στην γενικευμένη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.  Σε ένα τέτοιο απαισιόδοξο σενάριο δεν διασφαλίζεται η καθαρότητα του γενετικού υλικού καμίας χώρας ακόμα και αν απαγορεύει πλήρως τα μεταλλαγμένα, λόγω της ευκολίας με την οποία αυτά μολύνουν τα φυσικά φυτά. Πέρα από την μεταφορά της γύρης των μεταλλαγμένων φυτών με τα έντομα, υπάρχει ο άνεμος, τα πτηνά, η μόλυνση σε μύλους και χώρους συγκέντρωσης σπόρων, η διαφυγή από ατύχημα κατά την μεταφορά με φορτηγά, η παράνομη εισαγωγή και εμπορία και βέβαια η σκόπιμη μόλυνση. 

Η νούμερο ένα λοιπόν απειλή της καλλιέργειας των ΓΤΟ είναι η γενετική μόλυνση και η γενετική καταστροφή. Πρόκειται για μια ύπουλη και μη αναστρέψιμη μόλυνση και καταστροφή η οποία είναι αναπόφευκτη μέσα από την οριζόντια μεταφορά γονιδίων όπου μικρά κομμάτια DNA περνούν και σε άλλα άσχετα φυτά και θα μας οδηγήσουν στην κατάρρευση της βιοποικιλότητας και σε μια Φύση Φρανκεστάϊν. Όλο το γενετικό υλικό που δημιούργησε η ανθρωπότητα σε χιλιετίες επιλεκτικών διασταυρώσεων των φυτών (υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ποικιλίες ανά φυτό - ενδεικτικά αναφέρονται οι 4.000 ποικιλίες καλαμποκιού, οι 8.000 ποικιλίες ρυζιού, κλπ) θα χαθεί για πάντα σε μια στιγμή αν εισακουστεί και στην Ευρώπη η απατηλή και εγκληματική διαβεβαίωση των εταιρειών ΓΤΟ περί δήθεν «συνύπαρξης» των διαφορετικών καλλιεργειών. Ήδη οι βιολογικές και φυσικές καλλιέργειες είναι σχεδόν αδύνατο να συνυπάρξουν με τις συμβατικές χημικές καλλιέργειες (λόγω των φυτοφαρμάκων, της μόλυνσης των υδάτων, κλπ) και θα μπορούν να συνυπάρξουν με μια απείρως πιο συντριπτική απειλή, μια εστία αυτο-αναπαραγόμενης γενετικής μόλυνσης που δεν αφήνει τίποτε άθικτο στο πέρασμά της; Εδώ η παγκόσμια εμπειρία δείχνει σταθερά την καταστροφή της βιολογικής και φυσικής καλλιέργειας από όπου πέρασαν οι ΓΤ σπόροι της μαζικής καταστροφής και μάλιστα χωρίς καμία προστασία αλλά και δικαίωση από τα δικαστήρια για τους βιολογικούς αγρότες. Το τσουνάμι των μεταλλαγμένων πέρα από την γενετική καταστροφή αφήνει πίσω του και κατεστραμμένους οικονομικά και επαγγελματικά βιολογικούς αγρότες.

Η βίαιη κατάργηση κάθε άλλης εναλλακτικής καλλιέργειας και η αποκλειστική ύπαρξη μόνο μεταλλαγμένων καλλιεργειών μας οδηγεί στο απόλυτα ολοκληρωτικό καθεστώς όπου έχει αφαιρεθεί από τους ανθρώπους το δικαίωμα της επιλογής τροφής. Μαζί του χάνεται επίσης και το δικαίωμά μας να αποφύγουμε το κακό και την σοβαρή βλάβη στην υγεία μας από την κατανάλωση των μεταλλαγμένων τροφίμων (λόγω των ισχυρότερων και περισσότερων φυτοφαρμάκων που ψεκάζονται αλλά και των τοξικών πρωτεϊνών και άλλων ουσιών που παράγουν στο σώμα). Χάνεται γενικά το δικαίωμα της ελευθερίας μιας κοινωνίας και μιας χώρας να έχει λόγο για την τροφή και πως θα την παράγει. Μέσω της γενετικής μόλυνσης όλος ο έλεγχος της τροφής θα έχει περάσει σε λίγες εταιρείες και η γεωργία πλέον θα μετατραπεί σε όπλο στα χέρια των σφετεριστών της. Πρόκειται για την απόλυτη εξάρτηση όπου η ανθρωπότητα θα έχει χάσει τα πάντα αφού θα της έχει αφαιρεθεί η Διατροφική Ελευθερία και Κυριαρχία και θα έχει καταστεί όμηρος στις διαθέσεις του λόμπι της βιο-τρομοκρατίας.


Τι κάνουμε από εδώ και πέρα

Η πρώτη βασική κίνηση είναι ότι ιεραρχούμε το ζήτημα της τροφής στην κορυφή των ζητημάτων και ως απόλυτη προτεραιότητα.  Κανένα ζήτημα από όσα μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας δεν είναι πιο σημαντικό για την επιβίωση από όσο το ζήτημα της τροφής. Αυτό θα πρέπει να επιλύσουμε πρώτα χωρίς να πέφτουμε στην παγίδα των πολλαπλών αντιπερισπασμών που υπάρχουν γύρω μας και που λέγονται οικονομία, πολιτική ή όλες οι ανούσιες αποσπάσεις της προσοχής με θεάματα, ο καταιγισμός με τα σπορ, κλπ. Εξάλλου η τροφή μας είναι το μέγιστο πολιτικό ζήτημα με θετικές ή αρνητικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το ευρύτερο οικοσύστημα της Γης, ανάλογα με το ποιος διαμορφώνει τη πολιτική στο χώρο της τροφής: εμείς ή αυτοί.

Στην παρούσα φάση λοιπόν είναι απαραίτητο να έρθει το ζήτημα των ΓΤΟ στο επίκεντρο της κοινωνίας και στην συνείδηση κάθε ανθρώπου και να παραμείνει εκεί μέχρι να απαγορευθούν για πάντα τα μεταλλαγμένα. Με άλλα λόγια χρειάζεται κινητοποίηση και πανστρατιά για να χτίσουμε και πάλι το δυνατό κίνημα ενάντια στα ΓΤΟ των περασμένων ετών και να το κάνουμε αυτό σε γενικό συντονισμό και με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Εδώ ο ρόλος των άμεσα εμπλεκόμενων πρωτοβουλιών και οργανώσεων στο χώρο της τροφής είναι τρομερά πολύτιμος και θα πρέπει τώρα να βρεθεί η πλατφόρμα για κοινή δράση. Η έμφαση αυτής της κοινής δράσης θα πρέπει να είναι να παραμείνει όλη η Ευρώπη ζώνη χωρίς μεταλλαγμένα γιατί αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει γενετική μόλυνση. (Το κουτσουρεμένο και ψευδεπίγραφο δικαίωμα στις χώρες να αποφασίζουν δήθεν για την καλλιέργεια το οποίο προβλέπεται στο σχέδιο νόμου είναι παγίδα γιατί αν αλωθεί μία χώρα τότε αυτόματα μολύνονται και οι άλλες).

Όμως η τελική ευθύνη είναι στον καθένα από εμάς και είναι τεράστια γιατί αυτά που διακυβεύονται είναι η ίδια η ζωή, η επιβίωση, η υγεία, και θα πρέπει πάση θυσία να κινητοποιηθούμε με έναν ΜΟΝΙΜΟ τρόπο ώστε να αποτραπεί η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, να αποσυρθούν οι ήδη εγκεκριμένοι ΓΤΟ από την Ευρώπη και να μπει η ταφόπλακα στο κακόβουλο σχέδιο της ευγονικής που μας σερβίρεται ως «βιοτεχνολογία» και ως «επιστήμη».  Γιατί αν δε μπει θα είναι η δική μας ταφόπλακα.

Οι ΓΤΟ δεν είναι σπόροι, καλλιέργειες, ή τροφή – είναι πόλεμος. Τελεία. Είναι ο πόλεμος για το τελευταίο και πιο ζωτικό πράγμα για τη ζωή που έχει απομείνει στα χέρια της πλειοψηφίας των ανθρώπων. Αυτό το κοινό που λέγεται τροφή (και για την ακρίβεια σπόρος) εξασφαλίζει επιβίωση, υγεία, ανεξαρτησία και αυτάρκεια και πέρα από δικαίωμα είναι και η μεγάλη μας άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή από το παγκοσμιοποιημένο σύστημα που αδίστακτα επιτίθεται για να υφαρπάξει και τις τελευταίες μας ελευθερίες. Γι αυτό και το τίμημα της απώλειας του ελέγχου επί της τροφής θα είναι μοιραίο και θα μας ρίξει στο τελικό σπιράλ του θανάτου.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ζήτημα της τροφής μας να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο όπως το κάψιμο της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, μια εξέλιξη που πισωγύρισε και καθήλωσε την ανθρωπότητα στον σκοταδισμό του Μεσαίωνα. Γιατί αν χαθεί όλος αυτός ο ανεκτίμητος πλούτος γενετικής βιοποικιλότητας και συσσωρευμένης γνώσης και σοφίας, αν χαθεί αυτή η Αλεξάνδρεια των σπόρων, θα χαθούν όλα εκείνα τα δεδομένα που θα μας οδηγούσαν στο επόμενο στάδιο μιας αειφόρου εξέλιξης. Και τότε η μόνη προοπτική που απομένει είναι το τέλος της ζωής στη Γη όπως ακριβώς το σχεδιάζει η εσχατολογική συμμορία της παγκοσμιοποίησης.