20 January 2014

Ισλανδία: Η λύση στη κρίση που αποσιωπήθηκε



Το ντοκιμαντέρ του 2012 «Pots, Pans and Other Solutions (Κατσαρόλες, Τηγάνια και άλλες λύσεις)» φέρνει στο φως την δύναμη των κοινωνιών όταν ξεσκεπάζουν τα ψέματα και κατευθύνονται από την αλήθεια.

Μια μικρή χώρα και ένας μικρός λαός 350 χιλιάδων ανθρώπων κατάφερε ότι δεν κατάφεραν όλες οι υπόλοιπες χώρες που ακόμα παραμένουν στην δίνη της οικονομικής ψευδοκρίσης που επιβάλει η παγκοσμιοποίηση.

Στην Ισλανδία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ήρθε αντιμέτωπη με την οικονομική κατάρρευση, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν και έπρεπε να παρέμβουν στην κοινωνία και να αρχίσουν να απαιτούν πιο δημοκρατική συμμετοχή.

Η πληρωμή των τραπεζικών χρεών από τους πολίτες μπήκε σε δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα Συμβούλιο που θα έφτιαχνε ένα νέο σύνταγμα: μια ομάδα πολιτών - χωρίς πολιτικούς, δικηγόρους ή καθηγητές πανεπιστημίου - που άνοιξε τη διαδικασία του διαλόγου σε όλους και κατάφερε να εγκρίνει με συναίνεση ένα σχέδιο πρότασης.

Στην Ισλανδία, πολλοί πολίτες είναι πλέον οργανωμένοι σε συλλόγους και έχουν ουσιαστικές προτάσεις για μια κοινωνία όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει.


Ας γνωρίσουμε τους Ισλανδούς που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αρνούνται να παρουσιάσουν.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ισλανδία είναι η χώρα που ακύρωσε την συνεργασία με το FBI και το έδιωξε την ίδια μέρα τον Αύγουστο του 2011.

Συγχαρητήρια, σεβασμός και θαυμασμός στους Ισλανδούς!
Μακάρι να γίνουν η έμπνευση για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

……..
Σχετική δημοσίευση