04 April 2012

Η ιδεολογία του Καρνισμού



Η Δρ Melanie Joy, ψυχολόγος - απόφοιτος του Χάρβαρντ, είναι καθηγήτρια ψυχολογίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, και έχει γράψει το βιβλίο «Γιατί αγαπάμε τα σκυλιά, τρωμε τους χοίρους, και φοράμε τις αγελάδες: Μια εισαγωγή στον καρνισμό» (Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism), όπου αναλύει τον καρνισμό (carnism), δηλαδή την ψυχολογία της κατανάλωσης κρέατος.

Η ανάλυση της Melanie Joy είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αποκαλύπτει ότι η δήθεν ουδέτερη και ξεκομμένη πράξη της κατανάλωσης σάρκας είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης ιδεολογικής τοποθέτησης: της ιδεολογίας του Καρνισμού

Η κατανάλωση κρέατος είναι μια αθέατη ιδεολογική θέση και όχι απλά μια διατροφή και σύμφωνα με την Δρ Joy όσοι τρωνε κρέας είναι λάθος να αποκαλούνται κρεατοφάγοι αφού αυτή η λέξη περιγράφει φυσιολογία και ο άνθρωπος έχει φυσιολογία φυτοφάγου πλάσματος. Η κατάλληλη λέξη είναι καρνιστές γιατί η κατανάλωση σάρκας (και των υπόλοιπων ζωικών) γίνεται όχι επειδή είναι αναγκαία αλλά από επιλογή.

Επίσης επεκτείνοντας την συλλογιστική της, αναφέρει ότι ολόκληρο το τρέχον σύστημα είναι καρνιστικό και φιλτράρει τα πάντα μέσα από τον παραμορφωτικό φακό αυτής της ιδεολογίας. Για παράδειγμα η ιστορία που διδασκόμαστε είναι καρνιστική και όχι η αντικειμενική ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Η μακρά έρευνά της, λόγω διδακτορικού στο συγκεκριμένο θέμα, της έχει αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι καταλήγουν τελικά να τρωνε σάρκα επειδή «έτσι είναι τα πράγματα».

Γι αυτήν την δήλωση και γι αυτό το κλισέ που έρχεται να τερματίσει κάθε διάλογο και σκέψη (Thought-terminating cliché) λεει σχετικά στο Κεφάλαιο 2 του βιβλίου της:

«Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε αυτή την δήλωση. Πραγματικά σκεφτείτε το. Στέλνουμε ένα είδος στο χασάπη και δίνουμε την αγάπη και την καλοσύνη μας σε ένα άλλο προφανώς για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο γιατί «έτσι είναι τα πράγματα».

Όταν οι στάσεις και οι συμπεριφορές μας απέναντι στα ζώα είναι τόσο ασυνεπείς, και αυτή η ασυνέπεια είναι τόσο αδιερεύνητη, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι έχουμε τραφεί με παραλογισμούς. Είναι παράλογο να τρωμε τους χοίρους και να αγαπάμε τα σκυλιά και δεν γνωρίζουμε καν γιατί.

Πολλοί από εμάς ξοδεύουμε πολύ χρόνο εξετάζοντας σχολαστικά τι οδοντόπαστα να αγοράσουμε. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν αφιερώνουμε καθόλου χρόνο να σκεφτούμε ποιο είδος ζώων τρωμε και γιατί.

Οι επιλογές μας ως καταναλωτές οδηγούν μια βιομηχανία που σκοτώνει δέκα δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ μόνο. Αν επιλέγουμε να υποστηρίζουμε αυτή την βιομηχανία και ο καλύτερος λόγος που μπορούμε να καταλήξουμε είναι επειδή «έτσι είναι τα πράγματα», σαφώς κάτι δεν πάει καλά.

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια ολόκληρη κοινωνία ανθρώπων να σταματά απότομα να σκέφτεται για κάποιο ζήτημα και ούτε καν να συνειδητοποιεί ότι κάνει κάτι τέτοιο; Αν και αυτό το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο, η απάντηση είναι πολύ απλή: καρνισμός.»



Περισσότερα για την ιδεολογία του καρνισμού στον δικτυακό τόπο: