13 February 2012

Η κατανόηση του χρήματος είναι η λύση στο πρόβλημα του χρέους




Είμαστε σε κρίση γιατί λίγοι από μας (συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, των οικονομολόγων, των δημοσιογράφων και των απλών ανθρώπων) καταλαβαίνουν πραγματικά πώς λειτουργεί το νομισματικό μας σύστημα.

Και το να έχουμε βρεθεί σε μια τέτοια άγνοια είναι επικίνδυνο, όταν το χρήμα καθοδηγεί σχεδόν όλες τις δραστηριότητες στον πλανήτη.

Αν δεν κάνουμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό και το νομισματικό μας σύστημα, θα δούμε περαιτέρω χρηματοπιστωτικές κρίσεις, αύξηση του χρέους και της φτώχειας, επιδείνωση της ανισότητας και ταχύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στα επόμενα χρόνια.

Το βασικό ελάττωμα στο τρέχον τραπεζικό μας σύστημα είναι ότι σχεδόν όλο το χρήμα δημιουργείται τώρα από ιδιωτικές τράπεζες ως χρέος.

Σύμφωνα με τα λόγια του Martin Wolf, στην εφημερίδα Financial Times, «η ουσία του σύγχρονου νομισματικού συστήματος είναι η δημιουργία του χρήματος, από το τίποτα, με τον συχνά ανόητο δανεισμό από τις ιδιωτικές τράπεζες».

Το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να δημιουργούν χρήματα - οι αριθμοί που βλέπετε στον τραπεζικό σας λογαριασμό - κάθε φορά που κάνουν νέα δάνεια, σημαίνει ότι έχουν το κίνητρο του κέρδους να δημιουργήσουν πολύ περισσότερα χρήματα από τις ανάγκες της οικονομίας, ωθώντας το κόστος της στέγασης σε απλησίαστα επίπεδα για τους περισσότερους απλούς ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι όταν οι τράπεζες παύουν να έχουν εμπιστοσύνη και αρνούνται να δανείσουν, τότε η οικονομία στερεύει από χρήμα, κάτι που οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας και επιχειρηματικές αποτυχίες.

Είναι αδύνατο να έχουμε μια σταθερή οικονομία, όσο η συμπεριφορά των τραπεζών καθορίζει πόσα χρήματα υπάρχουν στην οικονομία.


Φτώχεια, ανισότητα και Χρέος

Όσο η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων στην οικονομία δημιουργoύνται μόνο όταν έχουμε χρέος προς τις τράπεζες, τότε θα είναι αδύνατο να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση του χρέους στην κοινωνία. Περισσότερο χρέος με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια και αναδιανομή από εκείνους που δεν έχουν χρήματα σε εκείνους που έχουν - ή χοντρικά από το 90% της βάσης στο 10% της κορυφής.

Η πορεία στο μέλλον

Απλές αλλαγές μπορούν να γίνουν που θα αντιμετωπίσουν τις πιεστικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις μας, αλλά για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι καταλαβαίνουμε τον μηχανισμό του χρήματος.

Ο ιστότοπος Positive Money (Θετικό χρήμα) είναι μια προσπάθεια να γίνει ο μπερδεμένος κόσμος του χρήματος πολύ πιο απλός, έτσι ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε τις θεμελιώδεις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.