30 May 2011

Οι επιδράσεις της ακτινοβολίας στον άνθρωπο

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις συνέπειες που έχουν οι διαφορετικές δόσεις ακτινοβολίας σε millisievert

Κάποια χρήσιμα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται είναι:
  • Κάθε οδοντιατρική ακτινογραφία είναι 0,4 millisievert
  • Η ακτινογραφία θώρακος είναι 0,6 millisievert
  • Η ακτινοβολία του περιβάλλοντος είναι 2,4 millisievert το χρόνο
  • Τα πληρώματα των αεροπλάνων σε υπεραντλαντικές πτήσεις δέχονται 9 millisievert το χρόνο
  • Η αξονική τομογραφία είναι 10 millisievert
  • Το κάπνισμα 1,5 πακέτου την ημέρα είναι 13 millisievert το χρόνο
Φυσικά καμία δόση ακτινοβολίας δεν είναι ασφαλής.

Δύο πράγματα που σοκάρουν στον πίνακα είναι τα εξής:

α) στην υποτιθέμενη θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί η συμβατική (αλλοπαθητική) ιατρική, η δόση είναι 20.000 millisievert και είναι απόλυτα θανατηφόρος.

β) στην Φουκουσίμα έχουμε ήδη τήξη στους πυρήνες 3 αντιδραστήρων, δηλαδή 3 meltdown, τα οποία συνέβησαν από την πρώτη στιγμή στις 11 Μαρτίου και από τότε έχουν περάσει 2,5 μήνες και οι πυρήνες αυτοί παραμένουν ακάλυπτοι και εκπέμπουν απόλυτα θανατηφόρες δόσεις.

Εκτενέστερη αναφορά γίνεται στο άρθρο που ακολουθεί.

Κατανοώντας τα Millisieverts και τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας στους ανθρώπους
του Ted Twietmeyer

Οι βιολογικές βλάβες για τα διάφορα επίπεδα ακτινοβολίας προσδιορίστηκαν πριν από περίπου 50 χρόνια από την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, γνωστή πλέον ως FEMA. Εμπιστεύομαι τα επίπεδα βλάβης στον άνθρωπο από την έκθεση στην ακτινοβολία που αναφέρονται στο παλαιότερο εγχειρίδιο από αυτά στο εγχειρίδιο της FEMA του Ιουλίου του 1990 που το αντικατέστησε.

Αυτό που ακολουθεί δείχνει τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας στον άνθρωπο με την αύξηση της έκθεσης. Και έχει αντιγραφεί απευθείας από ένα επίσημο εγχειρίδιο που τυπώνεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ [3]. Για απλούστευση, η δόση της ακτινοβολίας παρουσιάζεται παρακάτω σε millisieverts:

500 millisieverts:
Μη ορατά αποτελέσματα.

75 έως 1.000 millisieverts:
Σύντομες περίοδοι ναυτίας κατά την ημέρα της έκθεσης σε περίπου 10% της ομάδας.

2.000 millisieverts:
Έως και το 50% της ομάδας μπορούν να αισθανθούν μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας της ακτινοβολίας*. Παρά το γεγονός ότι μόνο το 5% έως το 10% ενδέχεται να απαιτήσει ιατρική φροντίδα, δεν αναμένονται θάνατοι.

4500 millisieverts:
Σοβαρή ασθένεια ακτινοβολίας στα περισσότερα μέλη της ομάδας που ακολουθείται από το θάνατο περίπου του 50% σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

6.000 millisieverts:
Σοβαρή ασθένεια ακτινοβολίας σε όλα τα μέλη της ομάδας που ακολουθείται από το θάνατο σχεδόν όλων των μελών μέσα σε μία έως τρεις εβδομάδες.

*** Τέλος παράθεσης ***

1.000 millisieverts/ώρα είναι μια πρόσφατη μέτρηση της ακτινοβολίας που αναφέρθηκε έξω από τον αντιδραστήρα 3. [1]

Πιθανόν δεν θα θέλατε να ξέρετε πώς η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε τα παραπάνω δεδομένα της ζημιάς έκθεσης. Ακόμη και στα 500 millisieverts δεν είναι γνωστό αν συμβαίνει βλάβη στο DNA. Οι περισσότεροι ειδικοί σήμερα δηλώνουν ότι οποιοδήποτε αυξημένο επίπεδο ακτινοβολίας είναι κακό και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου αναλογικά.

Ως "ομάδα" αναφέρεται σε μια ομάδα επιζώντων μέσα σε ένα καταφύγιο προστασίας από το ραδιενεργό νέφος μετά από μια πυρηνική επίθεση. Αλλά δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων. Για παράδειγμα, αν 10.000 άτομα εκτεθούν σε 2.000 millisieverts, στη συνέχεια, περίπου 5.000 άνθρωποι θα πάθουν την ασθένεια ακτινοβολίας.

Άλλοι άνθρωποι στην Ιαπωνία ενδέχεται να υποστούν βλάβη του DNA, ακόμη και αν ζουν σε κάποια απόσταση μακριά στο Τόκιο. Τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα στα αποχετευτικά λύματα του Τόκιο δείχνουν ότι όταν έβρεχε οι άνθρωποι πιθανότατα βρέχονταν με ραδιενεργό νέφος. Ή χειρότερα - το δημόσιο δίκτυο νερού ή των τροφίμων είναι μολυσμένο. Με την ιαπωνική κουλτούρα και την κυβερνητική πολιτική του να μην λεει τίποτα κακό για να μην αναστατώσει τους ανθρώπους, πιθανότατα ποτέ δεν θα μάθουμε την πλήρη έκταση της ανθρώπινης έκθεσης και τον συνολικό αριθμό θανάτων.

Οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο έχουν ελεγχθεί με σαρωτές ολόκληρου του σώματος. Εξ αυτών 1.193 είχαν μετρήσεις ακτινοβολίας πάνω από 10.000 μετρήσεις/λεπτό (100 microsieverts.) [2] Κάθε «μέτρηση» είναι ένα σωματίδιο υψηλής ταχύτητας που διαπερνά βιαία μέσα από τα ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα για να φύγει από το σώμα και να φτάσει στον σαρωτή. Κάθε ένα από αυτά τα σωματίδια μπορεί να αλλάξει το DNA των κυττάρων και να αυξήσει το ενδεχόμενο για καρκίνους. Μόλις τα ραδιενεργά υλικά εισβάλλουν στο εσωτερικό των ιστών του σώματος, η πλήρης αφαίρεση είναι δύσκολη.

Είναι δύσκολο να κατανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας για την απολύμανση μιας τεράστιας, πολυπληθούς πόλης του μεγέθους του Τόκιο και τα εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια γύρω από αυτό. Αυτό δεν έχει ποτέ πριν επιχειρηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και πού θα αποθηκευτεί ο τεράστιος όγκος των αποβλήτων;
ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΛΦΑ

Αυτό που σπάνια συζητιέται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η ζημιά από την ιοντίζουσα ακτινοβολία που προκαλείται από τα χαμηλής ενέργειας σωματίδια άλφα. Αυτά τα σωματίδια δεν ανιχνεύονται από τους απλούς μετρητές Geiger. Απαιτείται ειδικός ανιχνευτής σωματιδίων άλφα για να τα ανιχνεύσει. Αυτά τα σωματίδια σταματώνται από ένα φύλλο χαρτιού. Οι αγωγοί των μετρητών Geiger είναι συνήθως κατασκευασμένοι από μέταλλο το οποίο τα σωματίδια άλφα δεν μπορούν να διαπεράσουν.

Υλικά σε μορφή σκόνης που εκπέμπουν σωματίδια άλφα δεσμεύονται από τον ιστό των πνευμόνων κατά την εισπνοή. Μετά την ενσωμάτωση στους πνεύμονες, τα σωματίδια σκόνης συνεχίζουν να εκλύουν ακτινοβολία άλφα για πολλά χρόνια προκαλώντας συνεχή ζημία και μετάλλαξη του DNA, τελικά προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι όταν τα σωματίδια άλφα είναι παρόντα, τα βήτα και γάμμα είναι συνήθως επίσης παρόντα, τα οποία είναι εύκολα ανιχνεύσιμα με μετρητή Geiger.

Οι άνθρωποι σε περιοχές υψηλού κινδύνου που δεν θα αγοράσουν μετρητή ραδιενέργειας απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί να ανιχνεύσει τα σωματίδια άλφα, κάνουν μεγάλο λάθος.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Οι επιπτώσεις της τοξικότητας των βαρέων μετάλλων είναι έξω από το πεδίο του παρόντος άρθρου, αλλά αυτά τα μέταλλα αποτελούν άλλον ένα κίνδυνο για την υγεία, οπουδήποτε είναι παρόντα ραδιενεργά υλικά. Το πλουτώνιο είναι από τα χειρότερα από αυτά - ένα μικροσκοπικό σωματίδιο μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο θα βοηθήσει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν μετρητές Geiger και όσους θέλουν να κατανοούν τις μετρήσεις ακτινοβολίας στα άρθρα. Είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Ιαπωνία. Με την ακτινοβολία εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο έξω στον κόσμο είναι σοφό να γνωρίζουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ted Twietmeyer

tedtw@frontiernet.net



[3] Handbook for Radiological Monitors dated April 1963, page 29.

.............

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ των REM ΣΕ SIEVERT για παλιότερους μετρητές GEIGER

(Εάν δεν χρησιμοποιείτε έναν παλαιότερο μετρητή Geiger παραλείψτε αυτή την παράγραφο.) Στις ΗΠΑ, οι μονάδες μέτρησης της ζημιάς από την δόση ιστορικά μετρώνται σε rems. Πολλοί δημόσιοι μετρητές Geiger απεικονίζουν την ακτινοβολία σε rems. Η μετατροπή από millisieverts (0.001 sieverts) σε rems επιτυγχάνεται απλά μετακινώντας την υποδιαστολή.

Για παράδειγμα, 1 millisievert = 0,1 rems και 2.000 millisieverts = 200 rems

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ σε SIEVERTS

100 μετρήσεις / λεπτό = 1 microsievert
1 sievert = 1.000 millisieverts
1 sievert = 1.000.000 microsieverts
......................

* Η ασθένεια της ακτινοβολίας (radiation sickness) είναι το σύνολο των επιπτώσεων στην υγεία από την τυχαία ή σκόπιμη (η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται από την αλλοπαθητική ιατρική ως θεραπεία για τον καρκίνο) έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι: αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα, τα ούλα, και το ορθό, αίμα στα κόπρανα, μώλωπες, αφυδάτωση, διάρροια, λιποθυμία, κόπωση, απώλεια μαλλιών, φλεγμονή των εκτεθειμένων περιοχών (ερυθρότητα, ευαισθησία, οίδημα, αιμορραγία), στοματικά έλκη, ναυτία και εμετός, ανοιχτές πληγές στο δέρμα, εγκαύματα του δέρματος (κοκκίνισμα, φουσκάλες), απόρριψη νεκρών τμημάτων του δέρματος, έλκη στον οισοφάγο, το στομάχι ή τα έντερα, εμετός αίματος, αδυναμία.