10 March 2011

Αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας για συνταξιούχους

Αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας το οποίο θα εκμεταλλεύονται περίπου 200 συνταξιούχοι θα λειτουργήσει σε δύο με τρεις μήνες στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, το αγρόκτημα είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, τουλάχιστον απ' ότι γνωρίζει. Θα λειτουργήσει σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του δήμου, συνολικής έκτασης 19.450 τ.μ., ενώ σε κάθε αγρότη θα αντιστοιχεί έκταση 80 με 100 τετραγωνικών μέτρων. Ο δήμος θα διαθέσει τα μηχανήματα, τους σπόρους και την τεχνική γνώση, ενώ στο αγρόκτημα θα είναι εγκατεστημένος γεωπόνος για να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Οι αγρότες θα προέλθουν από τα ΚΑΠΗ και σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από 200 θα γίνει κλήρωση. Ο κ. Λαμπάκης επισήμανε ότι οι ηλικιωμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν και θα αυξήσουν το εισόδημα τους κατά 100 ευρώ το μήνα γιατί δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν λαχανικά. Το 10% της παραγωγής θα διατίθεται για το παντοπωλείο για τους άπορους που θα δημιουργήσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Ο διατελέσας καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δαουτόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ρόλος του δήμου στις περιπτώσεις δημιουργίας δημοτικών λαχανόκηπων είναι να εξασφαλίζει κάποια έκταση η οποία θα μπορεί να παραχωρείται στους δημότες σημειώνοντας ότι δεν έχει ο καθένας από εμάς τη δυνατότητα να αγοράσει ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσει.

Παράλληλα επισήμανε ότι το κίνητρο για τη δημιουργία ενός τέτοιου λαχανόκηπου δεν είναι απλώς η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και η ανάγκη για αγνά προϊόντα και άσκηση στην ύπαιθρο.

Πηγή: ΑΠΕ

…………….

Το πρόγραμμα των αστικών κήπων είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Συνήθως οι κατά τόπους δημοτικές αρχές παραχωρούν έναντι συμβολικού ετήσιου μισθώματος μια έκταση περίπου 100 -150 τ.μ. σε όσους το επιθυμούν για να έχουν τον δικό τους λαχανόκηπο (community vegetable garden) βιολογικής καλλιέργειας και να είναι έτσι διατροφικά αυτάρκεις σε κάποιο βαθμό.

Είναι καιρός το μέτρο αυτό να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα από όλους τους δήμους της χώρας – (Μπράβο στον δήμο Αλεξανδρούπολης που το ξεκινάει) - όπου βλέπουμε να υπάρχουν ανεκμετάλλευτες εκτάσεις ή χρήσεις γης που δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικές ή φιλικές στο περιβάλλον.

Ειδικότερα για την Αττική, δημόσια γη όπως πρώην στρατόπεδα αλλά και εκκλησιαστική γη θα μπορούσαν να δοθούν στο κοινό έναντι ενός συμβολικού ενοικίου 50 ευρώ το χρόνο ώστε να προωθηθεί σε μαζική κλίμακα ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της παραγωγής και του ελέγχου της διατροφής από τους ίδιους τους πολίτες/δημότες είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στην επισιτιστική κρίση(αύξηση τιμών, ελλείψεις, και κάθετη πτώση της ποιότητας των τροφίμων, καθώς και νόμοι ασφυκτικού ελέγχου της διατροφής από λίγους) αλλά και στην όποια κρίση γενικότερα.