05 June 2007


Περιβάλλον και Χορτοφαγία (
Veganism) πάνε μαζί


Αναμφίβολα, η βέγκαν διατροφή είναι η πιό εναρμονισμένη με τους ρυθμούς της Φύσης και της Γης, γιατι σέβεται τους φυσικούς πόρους χρησιμοποιώντας τους ορθολογικά, και ταυτόχρονα διασφαλίζει την αειφορία και την οικολογική ακεραιότητα του Πλανήτη.


Στηριζόμενη στις 4 μεγάλες ομάδες τροφών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά) και στα παράγωγα τους προσφέρει όλον τον πλούτο των θρεπτικών συστατικών που είναι ουσιαστικά για την υγεία και μάλιστα στην πιό αγνή, πρωτογενή, και φυσική μορφή.


Είναι γνωστό ότι ο συντομότερος δρόμος είναι η ευθεία και αυτό ακριβώς κάνει η ολική χορτοφαγία. Χωρίς σπατάλες και υπερβολές, θρέφει τους ανθρώπους με την ελάχιστη και την πλέον αποτελεσματική χρήση των πόρων.


Συγκριτικά στοιχεία μεταξύ κρεατοφάγων, χορτοφάγων και vegan


· Σύμφωνα με τον John Robbins, ο μέσος βέγκαν – καθαρός χορτοφάγος που δεν τρώει αυγά και γαλακτοκομικά – χρησιμοποιεί σχεδόν 650 μέτρα εδάφους για να ικανοποιήσει τις διατροφικές του απαιτήσεις για 1 χρόνο. Ο μέσος βετζετέριαν που καταναλώνει γαλακτοκομικά και αυγά χρειάζεται το 3πλάσιο, και ο μέσος κρεατοφάγος απαιτεί το 20πλάσιο.


· Η ενεργειακή εισαγωγή σε καύσιμα για να παραχθούν τα τρόφιμα μιας ημέρας για έναν vegan είναι κάτω από 10.000 θερμίδες, ενώ είναι σχεδόν διπλή για έναν vegetarian χορτοφάγο και υπέρογκη στις 34.000 θερμίδες για έναν που τρώει κρέας.


· Τα τρόφιμα μιας ημέρας για έναν που τρώει κρέας απαιτούν πάνω από 15.000 λίτρα νερού (αρκετά για να κάνει κάποιος 300 μπάνια) – έναντι 5.000 για έναν χορτοφάγο και μόνο 1.150 για ένα vegan (14 φορές λιγότερο από έναν κρεατοφάγο).


· Επιπλέον, στις ΗΠΑ μόνο, τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν 130 φορές τα περιττώματα ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας αυτής. Τα περιττώματα των ζώων ειναι μολυσμένα με φυτοκτόνα, εντομοκτόνα, τοξικά χημικά, ορμόνες, αντιβιοτικά, κλπ. Οι βιομηχανικές φάρμες εντατικής εκτροφής δεν έχουν συστήματα επεξεργασίας των αποβλήτων, και έτσι αυτά τα λύματα ρίχνονται ανεπεξέργαστα σε τεράστιες ποσότητες και καταστρέφουν τα εδάφη και τα νερά, προκαλώντας οικολογική καταστροφή και θάνατο των ψαριών και της υπόλοιπης θαλάσσιας ζωής.


· Και ακόμη το μεθάνιο από τα ίδια ζώα, που σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ συμβάλλει περισσότερο στη παγκόσμια θέρμανση από όσο οι εκπομπές καυσαερίων όλων των αυτοκινήτων.


Πολύ κακό για το τίποτα


Ακριβώς, γιατι παίρνουμε σοδειές όπως η σόγια, η βρώμη, το καλαμπόκι, ή το στάρι, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, αλλά χωρίς τη χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη που φράζουν τις αρτηρίες και τα δίνουμε στα ζώα για να δημιουργηθεί κάτι που δεν έχει καθόλου φυτικές ίνες ή σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά έχει πολλή χοληστερόλη και πολύ κορεσμένο λίπος. Είναι σαν να παίρνουμε καθαρό νερό, να το περνάμε μέσα από αποχετεύσεις, και μετά να το πίνουμε.


Πρακτικά λοιπόν για το περιβάλλον, το να τρως κρέας είναι σαν να οδηγάς ένα τεράστιο, ενεργοβόρο και ρυπογόνο τζιπ. Ενώ εάν είσαι βετζετέριαν είναι σαν να οδηγάς ένα μέσο αυτοκίνητο και άν είσαι βέγκαν είναι σαν να πηγαίνεις με ποδήλατο ή να περπατάς.


Η επιλογή είναι καθαρή


Κάθε φορά που καθόμαστε να φάμε μπορούμε να δείξουμε τις περιβαλλοντικές μας αξίες και ευαισθησίες ή αντίθετα μπορούμε να ποδοπατήσουμε βάναυσα τη Γη. Γιατι ο πραγματικός φίλος του περιβάλλοντος δεν τρώει κρέας, γαλακτοκομικά ή αυγά αλλά υπακούει στο κάλεσμα της Φύσης για μια βέγκαν διατροφή.