18 April 2007

Οικιακό Kομπόστ


Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε οικιακό κομπόστ με τα οργανικά υπολείματα του σπιτιού σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μέτρο τόπο και λίγη πειθαρχία στην αρχή. Γλυτώνετε πολλά δρομολόγια στον σκουπιδοντενεκέ της γειτονιάς και έχετε τζάμπα λίπασμα.


1. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κιβώτιο ξύλινο ή πλαστικό το οποίο μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ή να το αγοράσετε από το εμπόριο. Το κιβώτιο πρέπει να έχει αρκετά ανοίγματα για να αερίζεται το υλικό κομποστοποίησης.

2. Ύστερα πρέπει να ξεχωρίσετε που θα βάλετε το δοχείο κομποστοποίησης. Αν έχετε κήπο μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μιά άκρη του. Αν ζείτε σε διαμέρισμα μπορείτε να το βάλετε στο μπαλκόνι σας.


3. Αφού κάνετε τα παραπάνω αρχίστε να ρίχνετε στο δοχείο τα οργανικά υπολείμματα.



Τι να ρίχνετε:


Χορτάρια, φύλλα, γρασίδι, μικρά κλαδιά, φρούτα, λαχανικά, φλούδες, κατακάθια από καφέ και τσάι, χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας, τσόφλια από αυγά, στάχτες, χώμα από γλάστρες.

4. Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να ανακατεύετε και να καταβρέχετε το υλικό. Να έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο αερίζεται το υλικό και όσο περισσότερο καιρό είναι υγρό τόσο πιο γρήγορα θα γίνει. Εξ' άλλου αν το αερίζετε συχνά δεν θα μυρίζει.


5. Σε λίγο καιρό θα έχετε έτοιμο το κομπόστ σας. Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει το κομπόστ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (εποχή, υλικά, κατεργασία). Γενικώς αν φτιάξετε μία κι έξω το σωρό με ψιλοκομμένα υλικά, τον αερίζετε και τον διατηρείτε υγρό, θά γίνει σε 2-3 μήνες.


Τι να προσέξετε:

1. Τα ψιλοκομμένα υλικά γίνονται πιο γρήγορα από τα χοντροκομμένα.

2. Δεν χρειάζεται να είναι το υλικό μούσκεμα. Απλά να διατηρείται ελαφρώς υγρό.

3. Το χειμώνα προστατέψτε το υλικό από τη βροχή.

4. Ανακατέψτε συχνά το υλικό.

Καλή επιτυχία!


ΠΗΓΗ: ΒΕΤΖΕΤΕΡΙΑΝ & ΒΕΓΚΑΝ ΦΟΡΟΥΜ


No comments: