12 February 2007


ExxonMobil
: κέρδος εις βάρος του Πλανήτη

από το Worldwatch Institute
http://www.worldwatch.org/node/4891


Ήταν ίσως απλά σύμπτωση ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος ( IPCC- Intergovernmental Panel on Climate Change) δημοσίευσε την πιό πρόσφατη, ψυχρή αξιολογιτική της έκθεση την ίδια ημέρα που η ExxonMobil και η Shell δημοσίευαν τα καθαρά κέρδη του 2006 που ήταν $39.5 και $25,4 δισεκατομμύρια, αντίστοιχα - τα οποία έσπασαν όλα τα προηγούμενα εταιρικά ρεκόρ κέρδους.


Στην πραγματικότητα, τα ετήσια κέρδη των δύο επιχειρήσεων από το 2004 είναι τόσο τεράστια που τώρα διεκδικούν τις κορυφαίες 5 πρώτες θέσεις όλων των εποχών στην κερδοφορία των πολυεθνικών εταιρειών γενικά. Το κέρδος της Exxon υπερ- τριπλασιάστηκε από το 2002 μέχρι το 2006.


Η διοίκηση της Exxon είναι διάσημη για την ανηλεή αποδοτικότητά της, που γιορτάζεται στη Γουώλ Στρητ ως μια εξαιρετική καπιταλιστική επιτυχημένη περίπτωση .


Αλλά η επιτυχία της εταιρίας είναι συμβολική της διαιώνισης μιας οικονομίας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και που απειλεί να εκτροχιάσει το κλιματικό σύστημα του πλανήτη.


Οι παχυλές μετοχικές αποδόσεις και μια ισχυρή βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είναι η μια πλευρά του νομίσματος.


Η άλλη, σκοτεινή πλευρά του νομίσματος είναι η προοπτική των παράκτιων περιοχών να πνιγούν καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, περισσότερες πόλεις να αντιμετωπίσουν τη μοίρα της Νέας Ορλεάνης, συγκομιδές που θα ξεραίνονται από την επιδείνωση της ξηρασίας, άνθρωποι που θα μετατρέπονται σε "περιβαλλοντικούς πρόσφυγες."


Η σχεδίαση μιας διαφορετικής πορείας θα εξαρτηθεί φυσικά από τις διαφορετικές προτεραιότητες, τις συνήθειες, και τις πολιτικές όχι μόνο στον επιχειρησιακό τομέα, αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων και των πολιτών.


Οι δυτικές χώρες πρέπει να φωτίσουν ένα νέο δρόμο, καταδεικνύοντας ότι η οικονομική επιτυχία και η ανθρώπινη ευημερία μπορούν να επιτευχθούν χωρίς το τηγάνισμα του πλανήτη.


Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία πρέπει να αποφύγουν τις δυτικές απερισκεψίες και να υπερπηδήσουν τις τεχνολογίες της εποχής των ορυκτών καυσίμων.


Αλλά επιπλέον η ExxonMobil επιδιώκει να υπονομεύσει τη συναίνεση για το κλίμα.


Την ίδια μέρα που η IPCC εξέφρασε περισσότερη από 90 τοις εκατό επιστημονική βεβαιότητα ότι η αλλαγή του κλίματος οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες, η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι μια χρηματοδοτούμενη από την ExxonMobil ιδεολογική ομάδα, η American Enterprise Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, πρόσφερε σε επιστήμονες και οικονομολόγους $10.000 στο καθένα για άρθρα που θα διέδιδαν αμφιβολία για την έκθεση της IPCC.


Οι βασικές αρχές της επιστήμης του κλίματος δεν είναι πλέον σε αμφισβήτιση, αλλά εκείνοι που ωφελούνται υπέρογκα από την τρέχουσα πορεία προς την Ημέρα της Κρίσεως έχουν ένα κατεστημένο συμφέρον στη διασπορά συσκότισης -- και πολύ βαθιές τσέπες πράγματι.


Η έκθεση της
IPCC καθιστά σαφές ότι μια θεμελιώδης αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική είναι επείγουσα.


Ακόμα κι αν οι εκπομπές άνθρακα επρόκειτο να σταματήσουν σε μία νύχτα, ο πλανήτης είναι ήδη στη πορεία προς ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από την αστάθεια του κλίματος.


Αλλά η συνεχιζόμενη τακτική των μπίζνες σαν να μη συμβαίνει τίποτα, προεξοφλεί έναν ακόμα πιό δραματικό βαθμό ευπάθειας στη καταστροφή.


Θα παραμείνει δύσκολο να προδιαγράψουμε οποιοδήποτε ιδιαίτερο γεγονός καταστροφής από την αλλαγή κλίματος.


Αλλά γενικά, πολλές περιοχές και κοινότητες του κόσμου θα εκτεθούν σε πιό πολυάριθμες και σε πιό άγριες " φυσικές" καταστροφές - ιδιαίτερα εάν οι ανθρώπινες ενέργειες συνεχίσουν να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση με άλλους τρόπους, όπως η αποδάσωση.


Το κόστος παραπληροφόρησης της Exxon δεν θα μπορούσε να είναι πιό υψηλό.


No comments: