27 December 2006

Η Καλιφόρνια διπλασιάζει τις 1 εκατομμύριο ηλιακές στέγες





Από τη 1 Ιανουαρίου 2007 θα τεθεί σε ισχύ η Ηλιακή Πρωτοβουλία των $3,4 δισεκατομμυρίων της Καλιφόρνιας(California Solar Initiative) με στόχο μέσα στη προσεχή δεκαετία να αυξηθούν οι ηλιακές στέγες των κατοικιών με φωτο-βολταϊκά από το 1 εκατομμύριο που είναι σήμερα σε 2.


Μέσω των κυβερνητικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων γίνεται προσπάθεια να προσφερθούν οικονομικά αποδοτικά, και εύκολα ενσωματούμενα φωτο-βολταϊκά συστήματα στις υπάρχουσες στέγες των σπιτιών που υπόσχονται ηλεκτρική ενέργεια με $3 ανά
Watt.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε ένα σπίτι μηδενικής ενέργειας(αυτόνομο ενεργειακά) εφοδιάζοντας το με ένα σύστημα των 3
Kw που είναι αρκετό για τις ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας με 9000 δολλάρια ή περίπου με 7000 ευρώ.


Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε στην οροφή τα νέα ειδικά κεραμίδια που έχουν ενσωματωμένα φωτο-βολταϊκά και συνδυάζονται μεταξύ τους κουμπωτά και χωρίς να τρυπηθεί η επιφάνεια της στέγης. Είναι αισθητικά ευχάριστα και εύκολο να εγκατασταθούν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Καλιφόρνια χτίζεται το 87% όλων των νέων ηλιακά τροφοδοτούμενων σπιτιών στις ΗΠΑ.


2 comments:

gnostos.agnostos said...

Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο αποδίδουν τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά στοιχεία στη πάροδο του χρόνου. Δηλαδή με 9000 $ μπορείς να πληρώνεις το ρεύμα για περίπου 10 χρόνια. Πόση διάρκεια ζωής όμως έχουν τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Πάντως , αναμφίβολα αυτό θα είναι το μέλλον.


http://www.agnostos.blogspot.com

ecoChris said...

Απ'ότι λένε έχουν απόδοση 20ετίας και υπάρχει συνεχής εξέλιξη με στόχο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και τη συνεχή μείωση του κόστους.

Όπως λες αναμφίβολα αυτό θα είναι το μέλλον αλλά μάλλον για χώρες όπου οι άνθρωποι λειτουργούν υπέυθυνα και ορθολογικά, γιατι εδώ ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε προσβάλλει προκλητικά τη νοημοσύνη αλλά και το κλίμα της Ελλάδας, αφού δίνει μόνο 500 ευρώ επιχορήγηση για να εγκαταστήσει κάποιος φωτο-βολταικά στο σπίτι του.