04 September 2006

ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΚΑΙ

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ

ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

του Mike Adams

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

http://www.newstarget.com/012026.html




Έχετε τη δύναμη στα χέρια σας να αλλάξετε τον κόσμο. Αυτή η αλλαγή διαχέεται ως κύμα από εσας προς τα έξω σε ομόκεντρους κύκλους, και όλα αρχίζουν με τις αποφάσεις που λαμβάνετε στο κατάστημα τροφίμων επειδή ό,τι επιλέγετε να αγοράσετε και να καταναλώσετε επιδρά στο κόσμο με πολλούς δυναμικούς τρόπους που ίσως δεν έχετε ποτέ σκεφτεί. Κάθε απόφαση αγοράς που κάνετε αλλάζει τον κόσμο, αλλά αυτή είναι μια κάπως μεγάλη ιδέα για να την καταλάβει κανείς, έτσι ας αρχίσουμε με κάτι λιγάκι απλούστερο. Ας αρχίσουμε με το πώς η αλλαγή της απόφασης σας στο κατάστημα τροφίμων αλλάζει εσας και τη ζωή σας, και έπειτα θα κινηθούμε πιό πέρα από εκεί.

Πώς οι τροφές επιδρούν στη φυσική ύπαρξη σας

Ας αρχίσουμε μιλώντας για το πώς υπάρχετε ως ανθρώπινο ον. Υπάρχετε σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και ένα από αυτά ,φυσικά, το προφανέστερο είναι το φυσικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, έχετε φυσική ύλη, έχετε μάζα και ουσία. Αυτό αποτελεί το σώμα σας και τα όργανα σας. Προς στιγμή, θα αγνοήσουμε το επιχείρημα ότι όλη η φυσική ύλη σας είναι ακριβώς ενέργεια, που όντως είναι, και θα ασχοληθούμε με τη Νευτώνεια άποψη της πραγματικότητας εδώ και θα μιλήσουμε για τη φυσική σας υπόσταση.

Αυτή η φυσική σας υπόσταση έχει ορισμένες ανάγκες. Πρέπει να βάλετε ένα ορισμένο ποσό τροφίμων μέσα του σώμα σας. Αυτό πρέπει φυσικά να κινηθεί μέσω του σώματος σας προκειμένου να αφομοιωθεί και να χρησιμοποιηθεί, έτσι έχετε επίσης μια φυσική ανάγκη για ορισμένους τύπους τροφών. Αυτές οι αποφάσεις τροφών, οι αποφάσεις αγοράς που λαμβάνετε στο κατάστημα τροφίμων, μπορούν να αλλάξουν το φυσικό σώμα σας. Εάν αρχίσετε να αποφεύγετε τα τρόφιμα και τα προϊόντα που περιέχουν τα δηλητήρια ή τα επικίνδυνα συστατικά που αποκαλώ μεταβολικούς αποδιοργανωτές, μπορείτε να αποφύγετε τις χρόνιες παθήσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν επειδή αυτές οι ασθένειες προκαλούνται από αυτά τα συστατικά.

Παραδείγματος χάριν, ξέρουμε ότι τα υδρογονωμένα λίπη προκαλούν καρδιακές παθήσεις και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Ξέρουμε ότι το MSG(Monosodium glutamate: Επικίνδυνη νευροτοξίνη που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα διαιτητικά συμπληρώματα, τα καλλυντικά, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα λιπάσματα και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τραύματα εγκεφάλου, νευροενδοκρινείς διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, δυσμενείς αντιδράσεις, νευρο-εκφυλιστική ασθένεια.) και οι διεγερτο-τοξίνες (excitotoxins : Μια ομάδα ενώσεων όπως MSG, υδρολυμένη πρωτεΐνη λαχανικών, και ασπαρτάμη που είναι παρούσες σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σε πολλές περιπτώσεις προστίθενται με μεταμφιεσμένες μορφές, όπως η φυσική αρωματική ουσία, τα καρυκεύματα, το εκχύλισμα ζύμης, η κατασκευασμένη πρωτεΐνη, το εκχύλισμα πρωτεΐνης σόγιας, κ.λπ. Προκαλούν σοβαρές νευρολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών, των μολύνσεων, της ανώμαλης νευρικής ανάπτυξης, ορισμένων ενδοκρινικών διαταραχών, των νευροψυχιατρικών διαταραχών, των μαθησιακών διαταραχών στα παιδιά, της επεισοδιακής βίας, της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας, των συγκεκριμένων τύπων παχυσαρκιών, και ειδικά των νευρο-εκφυλιστικών ασθενειών.) προωθούν την παχυσαρκία και τις ημικρανίες.

Ξέρουμε ότι το νιτρικό άλας, ένα κοινό συντηρητικό που βρίσκεται στα περισσότερα προϊόντα κρέατος, προκαλεί καρκίνο στο πάγκρεας και καρκίνο του παχέος εντέρου. Ξέρουμε ότι τα τεχνητά συστατικά χρώματος των τροφίμων προωθούν τις διαταραχές υπερδραστηριότητας και διάσπασης της προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες και τα λοιπά. Υπάρχουν πολλά άλλα συστατικά που προκαλούν τα φυσικά προβλήματα καθώς επίσης και τα προβλήματα που υπερβαίνουν τη φυσική σας υπόσταση, αλλά πάλι, μιλάμε ακριβώς για το φυσικό, έτσι αυτό λοιπόν είναι το πρώτο επίπεδο συνεπειών.

Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα περίγραμμα του σώματος σας που αντιπροσωπεύει τις φυσικές συνέπειες των τροφίμων που επιλέγετε να αγοράσετε. Έτσι, εάν είστε σε ένα κατάστημα τροφίμων και προσπαθείτε να αποφασίσετε μεταξύ δύο διαφορετικών προϊόντων -- ένα που είναι φτιαγμένο με υδρογονωμένα λίπη και ένα άλλο δίπλα του που γίνεται με μηδέν τρανς λιπαρά, καθόλου υδρογονωμένα λίπη και καθόλου MSG τότε με το να αλλάξετε την απόφαση σας εκεί στό σημείο της αγοράς, αλλάζετε το φυσικό αντίκτυπο στο σώμα σας. Τώρα, αυτός ο φυσικός αντίκτυπος δεν μπορεί να βιωθεί παρά μια ημέρα ή δύο αργότερα, και μπορεί να μην είναι πραγματικά προφανής εκτός αν πάρετε χιλιάδες φορές την απόφαση επανειλημμένα για μία περίοδο πολλών ετών, αλλά σίγουρα κάνει τη διαφορά. Επιλέγει μια διαφορετική πορεία στη ζωή σας.

Πώς τα τρόφιμα έχουν επιπτώσεις στη χημική ύπαρξη σας

Τώρα, αυτό ακριβώς είναι το πρώτο επίπεδο, έτσι λοιπόν τι συμβαίνει μετά; Υπάρχετε επίσης και στο βιοχημικό επίπεδο, και αποτελείστε όπως είπαμε απ’όλη αυτή τη φυσική ύλη, αλλά αυτό που πραγματικά κάνει αυτήν την φυσική ύλη να δουλεύει είναι η χημεία. Μέσα στο σώμα σας, έχετε τη χημεία που διασπά τα αμινοξέα που βρίσκονται στα τρόφιμα. Έχετε τη χημεία που κινεί το νερό και το νάτριο μέσω των κυττάρων του σώματος σας. Έχετε τα ένζυμα και τις διάφορες ενζυματικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται σε όλο το σώμα σας κατά τη διάρκεια κάθε στιγμής της ζωής. Υπάρχει πολλή χημεία που συμβαίνει.

Σήμερα, οι περισσότερες χρόνιες παθήσεις περιγράφονται από την άποψη της χημείας, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι απαραιτήτα το επίπεδο στο οποίο δημιουργούνται. Η καρδιαγγειακή πάθηση μπορεί να περιγραφεί ως χημική διαταραχή, ως κάτι λανθασμένο με τα λιπίδια στο αίμα σας, παραδείγματος χάριν. Η φτωχή πέψη μπορεί να ειπωθεί ότι προκαλείται χημικά επειδή δεν παράγετε αρκετό υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι σας, παραδείγματος χάριν. Ο καρκίνος επίσης συχνά περιγράφεται από την άποψη της χημικής φύσης του, με την εξήγηση ότι τα χημικά μόρια στο σώμα σας ή το ανοσοποιητικό σύστημα σας δεν λειτουργούν σωστά.

Έχετε όλη αυτή την χημεία που λαμβάνει χώρα στο σώμα σας, και ότι επιλέγετε να φάτε τροποποιεί τη χημεία σας. Εάν επιλέξετε να αγοράσετε ένα προϊόν από το κατάστημα τροφίμων που περιέχει άσπρο αλεύρι και ραφιναρισμένες ζάχαρες, αυτό πρόκειται να αλλάξει τη χημεία του σώματος σας όταν το καταναλώσετε και το αφομοιώσετε. Θα κάνει το σώμα σας πιό όξινο και θα εξαντλήσει ορισμένες θρεπτικές ουσίες -- όπως τις βιταμίνες, τα μέταλλα(ανόργανα άλατα) και άλλες θρεπτικές ουσίες -- που είναι απαραίτητες για τις ενζυματικές αντιδράσεις. Εντούτοις, εάν λάβετε τις σωστές αποφάσεις στο κατάστημα τροφίμων και επιλέξετε, παραδείγματος χάριν, να αγοράσετε τα υγιή λίπη -- όπως λάδι καρυδιών macadamia, ελαιόλαδο, λάδι λιναρόσπορου ή ακόμα και μη επεξεργασμένο λάδι καρύδας -- τότε η χημεία σας πρόκειται να είναι πολύ υγιέστερη. Το προφίλ της χημείας του αίματος σας θα είναι θετικό παρά αρνητικό. Θα δείχνει την υγεία παρά την ασθένεια.

Όλα αυτά τα βιοχημικά αποτελέσματα πραγματοποιούνται και, φυσικά, έχουν επιπτώσεις στη διανοητική λειτουργία σας επειδή ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που εξαρτάται από τη χημεία για τη λειτουργία του. Όταν έχετε τα σωστά τρόφιμα βασισμένα στις σωστές αποφάσεις που κάνετε στο κατάστημα τροφίμων, καταλήγετε με τη σωστή χημεία. Σκέφτομαι ότι οι δικές μου στατιστικές υγείας καταδεικνύουν ότι εάν λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε τη ξεχωριστή χημεία που είναι πολύ εύκολο να ελεγθεί σε μια εργαστηριακή ανάλυση. Είναι μια άμεση σχέση αιτίου και αιτιατού.

Εάν σταματήσετε να τρώτε τα τρόφιμα που διαφημίζονται υπερβολικά και αγνοούν τις συμβουλές των διατροφολόγων, των διαιτολόγων και των γιατρών που ακόμα προωθούν την διατροφή της παλιά-σχολής, και αρχίσετε αντ' αυτού την κατανάλωση φυσικών και οργανικών τροφών, υγιή έλαια και φυτικά-βασισμένα λίπη, αποφεύγοντας τα τοξικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των διεγερτο-τοξινών(excitotoxins) τότε μπορείτε κι εσείς, επίσης, να δημιουργήσετε την υγιή χημεία αίματος που μπορείτε να ελέγξετε με την απλή εργαστηριακή ανάλυση. Είναι πολύ απλό.

Για να αντιπροσωπεύσετε αυτό το χημικό επίπεδο γύρω από το σώμα σας, ζωγραφίστε έναν μεγαλύτερο κύκλο γύρω από το σώμα σας, ένα δεύτερο περίγραμμα. Αυτό είναι το βιοχημικό στρώμα επίδρασης που δημιουργείτε λαμβάνοντας νέες αποφάσεις στο κατάστημα τροφίμων.



Βιοενεργητική: Τα ομοιοπαθητικά τρόφιμα ενισχύουν την ενέργεια του σώματος σας

Το τρίτο επίπεδο είναι αυτό που καλώ βιοενεργητικό. Ακριβώς όπως είστε μια φυσική και χημική ύπαρξη, είστε επίσης μια ενεργητική ύπαρξη. Στην πραγματικότητα, ό,τι είναι χημεία είναι πραγματικά ακριβώς ενέργεια, και ότι είναι φυσικό είναι πραγματικά ακριβώς ενέργεια, επίσης. Κατά την άποψη της φυσικής, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα εκεί. Δεν υπάρχει καμιά φυσική ύλη στο σώμα σας. Όλα είναι ενέργεια που δονείται σε ορισμένες συχνότητες με ορισμένες αλληλεπιδράσεις.

Εντούτοις, δεν μιλώ για αυτόν τον τύπο ενέργειας εδώ. Μιλώ για την ενέργεια των τροφίμων, επειδή τα τρόφιμα έχουν μιά ομοιοπαθητική ιδιότητα.

Κάθε προϊόν που επιλέγετε να καταναλώσετε έχει μια ενέργεια. Θα μπορούσατε να την αποκαλέσετε συναίσθημα. Τρόφιμα που καλλιεργούνται στη φύση -- που έχουν γεννηθεί στο χώμα και μεγαλώνουν κάτω από τον ήλιο με τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό, καθαρά χώματα και με τη φροντίδα της μικρής οργανικής οικογένειας αγροτών που χρησιμοποίησαν φροντίδα και τιμιότητα -- δημιουργεί αγάπη, υγεία και σύνδεση στο σώμα σας.

Ακριβώς όπως το ομοιοπαθητικό νερό έχει μια επιστημονικά αποδεδειγμένη επίδραση στα ζωντανά συστήματα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των ζώων), η ομοιοπαθητική ποιότητα των τροφίμων έχει επίσης μια τέτοια επίδραση. Αυτό δεν είναι κάτι που έχει μελετηθεί καλά. Οι πληροφορίες που παίρνετε εδώ είναι πιθανώς 10 έως 15 χρόνια μπροστά από την επιστήμη, αλλά κάποια μέρα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ομοιοπαθητικές ιδιότητες των τροφίμων θα αναγνωριστούν και θα μετρηθούν και θα βρεθούν τελικά να είναι πολύ σημαντικές στις επιπτώσεις υγείας των τροφών αυτών.

Μπορείτε να δημιουργήσετε θετικές ενέργειες στις τροφές δίνοντας τους καθαρό, αγνό νερό, όπως τα μη μολυσμένα όμβρια ύδατα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οργανικά χώματα που έχουν τους μικροοργανισμούς μέσα τους, έτσι ώστε ζουν σε ισορροπία με το φυσικό οικοσύστημα. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη θετική ενέργεια με το να πάρετε για την συγκομιδή ανθρώπους που είναι ευτυχείς που κάνουν αυτήν την εργασία, που δεν είναι εργαζόμενοι σκλάβοι και που βγάζουν μια δίκαιη αμοιβή, είτε καλλιεργώντας ή κάνοντας τη συγκομιδή αυτών των τροφών. Έτσι δημιουργείτε τις υγιείς τροφές, και όταν αγοράζετε κάτι στο κατάστημα τροφίμων, όσο πιό κοντά μπορέσετε να φτάσετε σε αυτή την δόνηση ευτυχίας, τόσο πιο υγιέστερη πρόκειται να είναι η ενεργητική επίδραση στο σώμα σας. Αυτό είναι ένας λόγος να αγοράζετε τις οργανικές(βιολογικές) τροφές όχι μόνο επειδή δεν έχουν φυτοφάρμακα, αλλά και επειδή είναι κυριολεκτικά ευτυχέστερα τροφές. Είναι υγιεινότερες για το μυαλό σας, το σώμα σας και ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα σας.

Σε αντίθεση με αυτό, τα περισσότερα από τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στα καταστήματα τροφίμων (και βεβαίως στα εστιατόρια) είναι πραγματικά δυστυχισμένα τρόφιμα. Είναι τρόφιμα που έχουν καλλιεργηθεί σε αφύσικα περιβάλλοντα. Είναι βομβαρδισμένα με φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Δεν τους έχει δοθεί καθαρό νερό και, το πιο σημαντικό, έχουν φυτευτεί και έχουν συγκομιστεί στο πλαίσιο ενός συστήματος απληστίας, εκμετάλλευσης και εταιρικού τρόπου καλλιέργειας. Κατόπιν, αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία και τους έχουν αφαιρεθεί οι θρεπτικές ουσίες τους. Έχουν μετασχηματιστει και συνδυαστεί με διάφορες χημικές ουσίες, όπως συντηρητικά και τα ενισχυτικά γεύσης, και έχουν συσκευαστεί σε όμορφα κουτιά και έχουν τοποθετηθεί στο ράφι του καταστήματος τροφίμων.

Αυτά είναι πολύ δυστυχισμένα τρόφιμα και, εάν προέρχονται από δυστυχισμένα ζώα, τότε είναι ακόμη λιγότερα ευτυχέστερα. Εάν είναι από τις αγελάδες που έχουν ταϊστεί τα αλεσμένα μέρη άλλων ζώων, τα οποία συστηματικά ταΐζονται στις αγελάδες σήμερα, και εάν αυτές οι αγελάδες έχουν θανατωθεί με έναν απάνθρωπο τρόπο -- που ουσιαστικά είναι ο τρόπος που όλες οι αγελάδες, οι χοίροι και τα κοτόπουλα θανατώνονται σήμερα, στιβαγμένα σε μικροσκοπικά κελιά και χωρίς να τους δίνεται πρόσβαση στο φρέσκο αέρα, το φως του ήλιου και το φρέσκο νερό – τότε δεν είναι μόνο δυστυχισμένα ζώα. Είναι πιθανώς τρελά ζώα. Είναι αυτό που αποκαλώ τρελά κοτόπουλα ή τρελές αγελάδες. Ακόμα κι αν αυτό διευκολύνει αυτούς που έχουν ράντζα με ζώα να κάνουν λεφτά, δημιουργεί ένα πρόβλημα με το τελικό διατροφικό προϊόν: Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το βόεϊο κρέας, το κοτόπουλο ή το χοιρινό έχουν σφραγισθεί με συναισθήματα όπως ο θυμός, η απληστία και ο τρόμος λόγω της διαδικασίας θανάτωσης, και αυτά τα γνωρίσματα των τροφίμων περνάνε άμεσα στον καταναλωτή.

Δεν αναφέρεται στη συσκευασία και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επιστημονικά -- ξανά, αυτά είναι χρόνια μπροστά από την επιστήμη -- αλλά είναι πάρα πολύ αλήθεια ότι εάν τρώτε θυμωμένο κόκκινο κρέας, εσείς πρόκειται να γίνετε ένα θυμωμένο άτομο. (Είστε αυτό που τρώτε, θυμάστε;) Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Μπορείτε να βγείτε και να ρωτήσετε χίλιους ανθρώπους, να βρείτε ποιοί είναι πιο ήρεμοι και ποιοί είναι πιο θυμωμένοι για όλα στον κόσμο ή στις ζωή τους, και θα διαπιστώσετε ότι οι πραγματικά θυμωμένοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, ενώ εκείνοι που προσπαθούν να προτείνουν λύσεις, κοιτάζουν πάντα να βοηθήσουν τους ανθρώπους και δίνουν περισσότερα απ' ό,τι παίρνουν, είναι οι άνθρωποι που δεν τρώνε κόκκινο κρέας. Οι χορτοφάγοι τείνουν να είναι ευτυχέστεροι, πιό ευχάριστοι, λιγότερο επιθετικοί άνθρωποι από τους κρεατοφάγους, και για χρόνια, οι άνθρωποι αναρωτιώντουσαν γιατί. Λοιπόν, πιστεύω ότι αυτή είναι η απάντηση: Είναι λόγω της ενεργητικής ποιότητας των τροφίμων.

Το κόστος της αγοράς μη-οργανικών τροφών πηγαίνει αρκετά πέρα από το χρήμα

Πάλι, όταν παίρνετε εκείνη την απόφαση αγοράς στο κατάστημα τροφίμων, αυτό που αγοράζετε έχει μια ενεργητική επίδραση. Εάν έχετε δύο κομμάτια βοδινού κρέατος στο ράφι μπροστά σας, και το ένα κομμάτι κάνει 6$ το κιλό και προέρχεται από μια αγελάδα που είχε ανατραφεί σε ένα φοβερό περιβάλλον -- είχε ταϊστεί απορρίματα κοτόπουλου, γεμάτα ορμόνες, δεν είχε καμία πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο και είχε κακοποιηθεί με έναν απάνθρωπο τρόπο από τις εταιρικές διαδικασίες διεύθυνσης ενός αγροκτήματος – τότε αυτό πρόκειται να έχει μια πολύ καταστρεπτική, αρνητική επίπτωση στην ενεργητική υγεία σας. Αλλά εάν εκτός από εκείνη την συσκευασία έχετε ένα κομμάτι βοδινού κρέατος που κάνει 12$ το κιλό και είναι από ελευθέρας βοσκής, οργανική αγελάδα που έχει ταϊστεί με φρέσκια χλόη, ήταν σε θέση να τρέξει ελεύθερα στα χωράφια και ο κτηνοτρόφος της έχει συμπεριφερθεί με έναν βαθμό σεβασμού, τότε αυτό το κομμάτι κρέατος, ακόμα κι αν κοστίζει δύο φορές περισσότερο, προσφέρει πολύ περισσότερα από την άποψη των ενεργητικών ιδιοτήτων του σε σας. Ναι, δεν παύετε να τρώτε κόκκινο κρέας, και υπάρχουν ακόμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, αλλά τουλάχιστον δεν δηλητηριάζετε το ενεργητικό σύστημα σας όπως θα συνέβαινε με το συμβατικά εκτρεφόμενο κρέας εκείνο που έχει 6$ το κιλό.

Να λοιπόν ποιά είναι η ενεργητική επίδραση των τροφίμων που εσείς επιλέγετε να αγοράσετε από το κατάστημα τροφίμων και να καταναλώσετε. Εντούτοις, υπάρχει μια πολύ πιο μεγάλη επίδραση από αυτή. Σκεφτείτε: Όταν αγοράζετε ένα κομμάτι κρέατος και επιλέγετε την οργανική, αγελάδα ελευθέρας βοσκής αντί για τη συμβατική αγελάδα, δημιουργείτε πραγματικά την απαίτηση για οργανικό βόεϊο κρέας ελευθέρας βοσκής και μειώνετε την απαίτηση για το φορτωμένο με φυτοφάρμακα, συμβατικά μεγαλωμένο, κακοποιημένο κόκκινο κρέας. Βλέπετε, κάθε φορά που αγοράζετε ένα χάμπουργκερ που δεν έχει παραχθεί οργανικά και ηθικά, εσείς πρακτικά είστε εν μέρει αρμόδιοι για την εκτροφή, τη θανάτωση και την κακοποίηση ενός ζωντανού, αναπνέοντος θηλαστικού -- της αγελάδας.

Αυτό το βόεϊο κρέας δεν έπεσε από τον ουρανό. Προήλθε από τη σάρκα ενός ζωντανού ζώου. Όταν αγοράζετε εκείνη την σάρκα, δημιουργείτε τα οικονομικά κίνητρα για κάποιους ανθρώπους να συνεχίσουν να εκθρέφουν εκείνα τα ζώα -- για να γεννήσουν μια άλλη αγελάδα, να την μεγαλώσουν, να την θανατώσουν και να την βάλουν στο ράφι για να αντικαταστήσουν το βόεϊο κρέας που μόλις αγοράσατε. Ενώ αντίθετα, εάν αγοράσετε οργανικό βόεΪο κρέας, δημιουργείτε την απαίτηση στην οργανική πλευρά. Ανταμείβετε τον οργανικό αγρότη που μεταχειρίζεται τα βοοειδή με έναν καλύτερο τρόπο. Έτσι, ψηφίζετε με τα δολάρια σας. Δημιουργείτε τις καμπύλες ζητησης που καλύπτονται έπειτα από την προσφορά. Ό,τι αγοράζετε έχει επιδράσεις που διαχέονται ως κύματα πολύ μακρύτερα από τον φυσικό, χημικό ή ενεργητικό εαυτό σας και πηγαίνουν στην κοινότητα και τον πλανήτη συνολικά.



Πώς η αγοραστική σας δύναμη επηρεάζει την τοπική σας κοινωνία

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ζωγραφίστε έναν τρίτο κύκλο γύρω από σας. Αυτό είναι το ενεργητικό επίπεδο. Τώρα, ζωγραφίστε έναν τέταρτο, πολύ μεγαλύτερο κύκλο. Αυτό είναι το κοινοτικό επίπεδο. Εδώ είναι που επηρεάζετε την τοπική σας κοινότητα και τις καμπύλες ζήτησης για τα διάφορα τρόφιμα και συστατικά. Αλλάζοντας τι θα αγοράσετε, αλλάζετε τι θα καλλιεργήσουν οι αγρότες και πώς θα το καλλιεργήσουν.Αλλάζετε τί κάνουν οι κτηνοτρόφοι στα ζώα τους.

Τα αλλάζετε όλα, μονάχα με την επιλογή του τι αγοράζετε. Μπορεί κυριολεκτικά να είναι ένα προϊόν δίπλα ακριβώς σε ένα άλλο προϊόν στο ράφι. Μπορεί να είναι πέντε πόντους χώρια, αλλά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Εάν κινήσετε το χέρι σας δέκα πόντους δεξιά και πάρετε εκείνο το οργανικό βόεϊο κρέας, κάνετε μια τεράστια διαφορά στις ζωές των οργανικών αγροτών, στη διάσωση του πλανήτη από τα φυτοφάρμακα και τη μείωση των εισοδημάτων για τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τις αυξητικές ορμόνες των βοοειδών. Κάνετε επίσης τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής του ζώου που έχει θυσιαστεί για να σας παρέχει τροφή.Κατά την άποψη μου, ο μόνος τρόπος να τιμήσετε το ζώο είναι να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή ύπαρξη για αυτό. Εάν πρόκειται να καταναλώσετε τη σάρκα τους, πρέπει τουλάχιστον να τα τιμήσετε αρκετά ώστε να τους προσφέρετε μια οργανική, ελευθέρας βοσκής ύπαρξη.

Οι επιλογές σας έχουν επίσης επιπτώσεις στις πηγές των τροφών αυτών. Εάν αγοράζετε από τους μικρούς, τοπικούς οργανικούς καλλιεργητές, όπως μπορείτε να βρείτε στην λαϊκή ή τον τοπικό σας συνεταιρισμό, τότε υποστηρίζετε τη βιώσιμη καλλιέργεια και τις τοπικές οικογένειες που έχουν τη γνώση και την αποφασιστικότητα να εργαστούν κοντά στη γη σε ένα αξιότιμο επάγγελμα. Όταν αγοράζετε από αυτούς τους τοπικούς οργανικούς αγρότες, υποστηρίζετε έναν τρόπο ζωής που είναι αληθινά ιερός. Ένας τρόπος ζωής που, ειλικρινά, οι περισσότεροι από μας καλά θα κάναμε να μιμηθούμε. Αυτός ο τρόπος της ζωής περιλαμβάνει την καλλιέργεια οργανικών προϊόντων από τη γη με τον τοπικό βιώσιμο τρόπο που τιμά τη φύση. Αυτό είναι ένα θαύμα εν εξελίξει, και κάθε φορά που εσείς αγοράζετε αυτά τα τρόφιμα, υποστηρίζετε εκείνα τα τοπικά κοινοτικά θαύματα.

Εάν θέλετε η κοινότητα σας να αποτελείται από αγρότες που ξέρουν το έδαφος, οι οποίοι μπορούν να παράγουν φρέσκα οργανικά προϊόντα και που τιμούν τη γη, τότε αυτά πρέπει να αγοράζετε επειδή υποστηρίζετε ότι αγοράζετε. Από την άλλη μεριά, εάν θέλετε μια γη που είναι κατακαμμένη με φυτοφάρμακα, με μολυσμένα ποτάμια, όλο και περισσότερο ακατάλληλους για ζωή ωκεανούς, μολυσμένα προϊόντα και βαριά μέταλλα στα χώματα σας, και εάν θέλετε ένα σύστημα εταιρικής απληστίας και εκμετάλλευσης, τότε αγοράστε τα μη-οργανικά φρούτα, λαχανικά και επεξεργασμένα τρόφιμα επειδή αυτά πρόκειται να δημιουργήσετε με τη λήψη αυτής της απόφασης.

Η εταιρική καλλιέργεια δεν είναι βιώσιμη καλλιέργεια

Αυτό μας φέρνει σε ένα ακόμη επίπεδο -- το εταιρικό επίπεδο, ή το επίπεδο των επιχειρησιακών προτύπων. Ότι επιλέγετε στο κατάστημα τροφίμων είναι μια ψηφοφορία για έναν ορισμένο τύπο επιχειρησιακού προτύπου. Εάν επιλέξετε τα μικρά οργανικά οικογενειακά αγροκτήματα, τότε αυτά είναι που θα δημιουργήσετε. Εάν επιλέξετε τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που πωλούν τρόφιμα μόνο και μόνο επειδή είναι κάτι που αποφέρει χρήματα, όπως ακριβώς τα φάρμακα αποφέρουν χρήματα ή τα τσιγάρα αποφέρουν χρήματα, τότε αυτά είναι που επιλέγετε να υποστηρίξετε, επίσης. Στην πραγματικότητα, η Phillip Morris κατέχει την Κραφτ, μια επιχείρηση τροφίμων που παράγει χιλιάδες και χιλιάδες επεξεργασμένα τρόφιμα. Μια εταιρεία τσιγάρων κατέχει μια εταιρεία τροφίμων που σας πωλεί όλα εκείνα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και εγώ σκέφτομαι ότι αυτό είναι κακό για το περιβάλλον. Σκέφτομαι ότι είναι κακό για τον κόσμο, και ότι είναι το κακό εταιρικό πρότυπο για την παραγωγή και την παράδοση των τροφίμων. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα βιώσιμο πρότυπο.

Εξασκείτε τόσο μεγάλη επίδραση λαμβάνοντας αυτές τις απλές αποφάσεις στο κατάστημα τροφίμων. Επιλέγοντας απλά ένα κουτί αντί για κάποιο άλλο ή μια συσκευασία αντί για κάποια άλλη, ή διαλέγοντας μήλα από ένα καλάθι αντί το καλάθι δίπλα σε αυτό, αλλάζετε κυριολεκτικά τον κόσμο επειδή μετατοπίζετε την καμπύλη ζήτησης. Ψηφίζετε για έναν τύπο προϊόντος. Ψηφίζετε για τον τρόπο που πρέπει να μεταχειρίζονται τα ζώα εάν μιλάμε για ζωϊκά προϊόντα. Ψηφίζετε για ένα επιχειρηματικό πρότυπο. Ψηφίζετε για το πρότυπο της προστασίας του περιβάλλοντος που ασκείται από αυτούς τους οργανισμούς. Επηρεάζετε κάθε ένα από αυτά τα πράγματα μονάχα με τη λήψη μιας απλής απόφασης αγοράς.

Βλέπετε, ο κόσμος γίνεται αυτό που καταναλώνετε. Εάν το δείτε συλλογικά, τα προϊόντα που ο κάθε ένας από μας αγοράζει και καταναλώνει αντιστοιχούν στον εταιρικό κόσμο που έχουμε δημιουργήσει. Και είναι σαν οι καταναλωτές να το έχουν δημιουργήσει όλο αυτό επειδή αυτοί είναι τυφλοί στα αποτελέσματα αυτού που κάνουν. Το λάθος που κάνουν οι καταναλωτές είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς βασίζονται στην τιμή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα παραγωγής τροφίμων που βασίζεται στην μαζική παραγωγή, την εταιρική-καλλιέργεια και την ρύπανση που δημιουργεί, είναι πολύ αποδοτικό από την άποψη των λιανικών τιμών. Εάν βέβαια εξετάσετε μόνο τις άμεσες δαπάνες. Μπορούν να σας δώσουν το κρέας, ένα κουτί μπισκότα ή μια σακούλα δημητριακών για πρωϊνό πιό φτηνά από τους οργανικούς αγρότες ή απ’ότι τα μικρά οικογενειακά αγροκτήματα θα μπορούσαν, και μπορεί πιθανόν να έχουν πιό όμορφη συσκευασία και να τα κάνουν να έχουν λίγο καλύτερη γεύση με τις τεχνητές γεύσεις και πιό ελκυστικά οπτικά με τα τεχνητά χρώματα. Έχουν επίσης έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό μάρκετινγκ επειδή υπάρχει τόσο πολύ κέρδος σε αυτά τα απεμπλουτισμένα από θρεπτικά συστατικά τρόφιμα ώστε μπορούν να ξοδέψουν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια δολαρία κάθε χρόνο σε διαφήμιση για να πείσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν αυτά τα τρόφιμα, διασφαλίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μάθουν ποτέ τις αληθινές επιπτώσεις του τί σημαίνουν οι αποφάσεις αγοράς τους.

Τώρα, έφτασα να σκεφτώ, "Τί θα λέγατε εάν τα προϊόντα παρουσίαζαν πραγματικά τα αποτελέσματα αυτού που προκαλούν πάνω εκεί στο κουτί, κάθε φορά που τα αγοράζατε; Τι θα λέγατε εάν κάθε κουτί δημητριακών, παραδείγματος χάριν, είχε μια μικρή τηλεοπτική οθόνη πάνω του, και όταν αγοράζατε το κουτί να μπορούσατε να δείτε ένα μικρό βίντεο αυτού που προκαλεί;" Μπορεί να βλέπατε τους πραγματικά θυμωμένους αγρότες να οργώνουν τη γη, ή εάν αγοράζετε κάποια κονσερβοποιημένη σούπα με κάποιο κρέας, να ακούσετε την κραυγή μιας αγελάδας που πεθαίνει. Μπορεί να βλέπατε μερικά νεκρά ψάρια να πλέουν στην επιφάνεια ενός μολυσμένου ποταμού, ή να δείτε την ωκεάνια ζωή ή τους κοραλλιογενείς υφάλους να πεθαίνουν. Μπορεί να βλέπατε ένα σκοτεινό , μολυσμένο πλανήτη με μολυσμένο ουρανό και νερό.Να τι πραγματικά πρέπει να είναι στα μπροστινό μέρος αυτών των συσκευασιών τροφίμων, επειδή αυτή είναι η επίδραση.

Μπορεί να βλέπατε τους υπό εκμετάλλευση αγρότες στο Μεξικό, την Βραζιλία ή άλλες χώρες που εργάζονται ουσιαστικά υπό όρους σκλάβων για να σας φέρουν αυτά τα τρόφιμα σε τιμές που παράγουν κέρδη για αυτές τις εταιρίες. Μπορεί να βλέπατε μια εικόνα της ίδιας της Μητέρας Φύσης, να κραυγάζει, από φρίκη για το πώς τα δώρα της στην ανθρωπότητα χρησιμοποιούνται και γυμνώνονται απ’όλες τους τις θεραπευτικές δυνάμεις και συσκευάζονται σε αυτά τα όμορφα κουτιά έτσι ώστε, ο καταναλωτής, να μπορεί να τα αγοράσει. Εάν το ίδιο το προϊόν έλεγε πραγματικά την αλήθεια για αυτό που προκαλεί, οι άνθρωποι θα τρόμαζαν.

Οι καταναλωτές είναι απληροφόρητοι για τις συνέπειες της αγοράς μη-οργανικών

Ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγοράζουν αυτά τα πράγματα είναι επειδή δεν ξέρουν τις έμμεσες συνέπειες αυτού που κάνουν. Όταν παίρνουν μια συσκευασία κρέατος, δεν ακούνε την κραυγή της τρομαγμένης αγελάδας που έχει θανατωθεί με απάνθρωπες συνθήκες -- η αγελάδα που μετά βίας είδε ποτέ το φως της ημέρας, χωρίστηκε από τη μητέρα της σε νεαρή ηλικία, ποτέ δεν της δόθηκε κανενός είδους ανθρωπιστική συμπεριφορά και ταϊ'στηκε αλεσμένα μέρη άλλων νεκρών ζώων, συμπεριλαμβανομένων νεκρών σκυλιών και γατιών, και άλλων σκοτωμένων στο δρόμο ζώων και κοτόπουλων. Όλα αυτά τα πράγματα ταϊ'ζονται στις αγελάδες σήμερα (στην πραγματικότητα, είναι εγκεκριμένα από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας-USDA).

Εάν τα βλέπατε αυτά στη συσκευασία του κρέατος, θα το πετούσατε μακριά σε μια βιασύνη. Ποτέ δεν θα αγοράζατε αυτή την συσκευασία. Εάν βλέπατε το άπληστο βλέμμα στα μάτια των μάνατζερ των εταιριών που παρήγαγαν αυτό το κρέας και εκθρέψανε αυτές τις αγελάδες μόνο και μόνο για το κέρδος, χωρίς καμιά αίσθηση ηθικής και καμία αίσθηση τιμής απέναντι σε αυτά τα ζώα, και μπορούσατε ακόμη να τους δείτε την ώρα που γεμίζουν δολάρια τις τσέπες τους και γελούν ενώ εσείς καταναλώνετε προϊόντα με καταστρεπτικές επιπτώσεις στην υγεία, ποτέ δεν θα αγοράζατε εκείνο το προϊόν. Θα το αφήνατε κάτω βιαστικά.

Εάν οι συσκευασίες έλεγαν πραγματικά την αλήθεια, θα αλλάζατε τις συνήθειες αγοράς τροφίμων σας σε μια στιγμή επειδή όταν θα αγοράζατε φρέσκα φρούτα, όπως τα οργανικά βακκίνια(blueberries) από ένα τοπικό, οικογενειακό αγρόκτημα, θα βλέπατε μια εικόνα του χαμόγελου της Μητέρας Φύσης. Θα βλέπατε την υγεία να πηγάζει από αυτήν την συσκευασία προς το σώμα σας, δεδομένου ότι τα βακκίνια βοηθούν στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας σας, παρέχουν αντιοξειδωτικά, ποαλεύουν το καρκίνο, προστατεύουν τα μάτια σας από την απώλεια όρασης και προσφέρουν έναν ολόκληρο πλήθος από άλλα οφέλη. Θα βλέπατε ευτυχείς αγρότες με τις οικογένειες τους, που έχουν δημιουργήσει ένα βιώσιμο πρότυπο εισοδήματος, οι οποίοι τιμούν τη γη, αγαπούν το χώμα και οι οποίοι το κάνουν αυτό επειδή αισθάνονται πάθος για την καλλιέργεια και την εργασία κοντά στη Μητέρα Φύση.

Αυτά θα βλέπατε στη συσκευασία, και θα λέγατε, "ναι, αυτό είναι το είδος τροφίμων που θέλω να τραφώ εγώ, η οικογένειά μου, τα παιδιά μου και η κοινότητά μου. Αυτό είναι ότι χρειαζόμαστε."Θα βλέπατε εικόνες καθαρών ποταμών και ρευμάτων να τρέχουν επειδή δεν υπάρχει καμία απορροή φυτοφαρμάκων. Θα βλέπατε ωκεανούς να σφύζουν από ζωή επειδή δεν υπάρχει κανένα δηλητήριο που να προέρχεται από τη στεριά και να χρησιμοποιείται για να μεγαλώσουν αυτά τα βακκίνια.

Εάν οι συσκευασίες έλεγαν πραγματικά την αλήθεια, θα βλέπατε τις φρικιαστικές εικόνες αυτού που τα μη-οργανικά, εταιρικά-παραγόμενα προϊόντα κάνουν σε σας και τον κόσμο, και σε αντίθεση με αυτό, θα βλέπατε τα όμορφα, θαυμάσια, δημιουργικά, θετικά αποτελέσματα των οργανικών τροφίμων και των οργανικά-εκθρεφόμενων ζώων και πώς αυτά τα τρόφιμα δημιουργούν έναν θετικό, υγιή αντίκτυπο σε σας, την κοινότητά σας και τον κόσμο σας.

Αυτό εννοώ όταν λέω ότι μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο με τη λήψη μιας διαφορετικής απόφασης στο κατάστημα τροφίμων. Όταν αρχικά το ακούνε αυτό, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν θα μπορούσε να είναι αλήθεια και ότι απλά ξοδεύω 2$ παραπάνω σε ένα οργανικό προϊόν. "Γιατί θα το κάνατε αυτό;" Λένε. "Γιατί θα ξοδεύατε δύο φορές τόσα χρήματα μονάχα επειδή λέει επάνω του" οργανικό ";" Λοιπόν, να ο λόγος: Είναι λόγω του συνολικού αντίκτυπου που έχει. Είναι όλα εκείνα τα ομόκεντρα κύματα που διαχέονται από την απόφασή σας όπως οι κυματισμοί σε μια λίμνη. Αυτό που κάνετε εκείνη την στιγμή της απόφασης σε ένα κατάστημα τροφίμων έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο κόσμο. Έχετε τη δύναμη μέσα σε σας να αλλάξετε τον κόσμο, να ψηφίσετε με τα δολάριά σας για το είδος του κόσμου που θέλετε να δημιουργήσετε -- το είδος του κόσμου που συμπεριφέρεται στα ζώα ηθικά, το οποίο τιμά τη Φύση και τα δώρα της στην ανθρωπότητα και που έχει το είδος των βιώσιμων μεθόδων καλλιέργειας που δεν κάνουν τους ποταμούς, τα ρυάκια, τα χώματα, τους ωκεανούς και τον αέρα τοξικά . Έχετε τη δύναμη να δημιουργήσετε το μέλλον βασισμένο σε αυτό που καταναλώνετε αυτή την στιγμή.

Βλέπετε γιατί η τιμή είναι λιγότερη σημαντική από αυτούς τους παραγόντες; Τι αξία έχει να γλυτώσετε ένα ή δύο δολάρια προτιμώντας την συσκευασία των δήθεν αποκαλούμενων "τροφίμων" εάν εσείς δηλητηριάζετε το πλανήτη και υποστηρίζετε μια εταιρική αυτοκρατορία εκμετάλλευσης και καταστροφής που θα σας έφερνε αυτά τα τρόφιμα ένα δύο δολάρια φτηνότερα εις βάρος του ίδιου του πλανήτη που αρχικά σας πρόσφερε αυτό το δώρο; Όταν αγοράζετε μη-οργανικά, δεν κερδίζετε πραγματικά καθόλου χρήματα. Καταδικάζετε τον πλανήτη.

Όταν αγοράζετε οργανικά, απ’την άλλη μεριά, σώζετε όλα όσα έχουν σημασία. Σώζετε τα μικρά οικογενειακά αγροκτήματα, τις βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας, την υγεία σας και τους ποταμούς, τα ρυάκια και τους ωκεανούς. Σώζετε ένα ολόκληρο σύστημα που τιμά τη Μητέρα Φύση. Έτσι, η καλύτερη αποταμίευση σε ένα κατάστημα τροφίμων μπορεί μόνο να επιτευχθεί εάν αγοράζετε οργανικά επειδή, εάν αγοράζετε τα μη-οργανικά, εταιρικά τρόφιμα ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε δεν υφίσταστε μόνο εσείς αισχροκέρδεια. Κι εσύ ο ίδιος αισχροκερδής απέναντι στην κοινότητα σου και στον πλανήτη, και αισχροκερδής απέναντι στον εαυτό σου σε κάθε επίπεδο -- φυσικό, χημικό και ενεργειακό. Εντούτοις, όταν αγοράζεις οργανικά, σώζεις τον εαυτό σου σε κάθε επίπεδο, και του δίνεις αυτά τα μη χειροπιαστά οφέλη που είναι ανεκτίμητα.

Θυμηθείτε: Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τον κόσμο μέσα σας αμέσως, και σας παροτρύνω να την ασκήσετε την επόμενη φορά που θα είστε σε ένα κατάστημα διατροφής και θα παίρνετε μια απόφαση αγοράς. Ο κόσμος και οι ωκεανοί, τα ζώα και οι τρόποι απόκτησης εισοδήματος είναι όλα σε κίνδυνο. Η ευθύνη για τη σωστή απόφαση στηρίζεται στους ώμους σας, στους ώμους μου και στους ώμους όλων των καταναλωτών παντού, επειδή ο μόνος τρόπος που πρόκειται να αλλάξουμε αυτό το σύγχρονο σύστημα τροφίμων είναι να μετατοπιστούν οι καμπύλες ζήτησης. Πρέπει να αναγκάσουμε τις επιχειρήσεις να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τον πλανήτη μας καθιστώντας ασύμφορο για αυτές να πράτουν έτσι, και ο μόνος τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε είναι με το να αλλάξουμε τις συνήθειες αγοράς μας στο κατάστημα τροφίμων. Άλλαξε ό,τι αγοράζεις, και θα αλλάξεις τον κόσμο.

1 comment:

kalliopi said...

...Άλλαξε ό,τι αγοράζεις, και θα αλλάξεις τον κόσμο...

Πολύ ωραίο κείμενο αυτό.

όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε να τρεφόμαστε και να συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας.

και όπως πολύ σωστά τονίστηκε στο κείμενο έχουμε ευθύνη για ό,τι συμβαίνει, πρέπει αυτό να το καταλάβουμε αν θέλουμε να γίνει ουσιαστική αλλαγή

την καλημέρα μου