28 August 2006

Καρπούζι – πρώτο σε Λυκοπίνη



Ένα λίγο γνωστό γεγονός για το καρπούζι είναι ότι είναι πλούσιο στο ισχυρό αντιοξειδωτικό που λέγεται λυκοπίνη και που μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την ζημία των κυττάρων, να χαμηλώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνων και να ενισχύσει την άνοση λειτουργία του οργανισμού.

Τα καρπούζια περιέχουν 6300 έως 6800 μιλιγραμμάρια λυκοπίνης /100 γραμμάρια.

Τα ώριμα φρούτα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις λυκοπίνης. Τα φρεσκοκομμένα καρπούζια χάνουν περίπου το 10% της λυκοπίνης τους μετά από 7 ή 10 ημέρες στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι πρόσφατα, η λυκοπίνη θεωρούνταν σημαντική μόνο για τη συμβολή της στο κόκκινο χρώμα της σάρκας του καρπουζιού αλλά τώρα αναγνωρίζεται ότι έχει μια τεράστια συμβολή στην ανθρώπινη υγεία.

Η κόκκινη σάρκα του καρπουζιού έχει έναν μέσο όρο 4100 μγ λυκοπίνης /100 γρ. (σε μια κλίμακα 2300-7200) έναντι 3100 μγ/100 γρ. ( σε μια κλίμακα 879-4900) της ντομάτας, 3362 μγ/100 γρ. στο γκρέιπφρουτ, και 5400 μγ/100 γρ. (σε μια κλίμακα 5340-5500) της γκοϋάβας.

Η λυκοπίνη είναι ένα από τα σημαντικότερα καρωτινοειδή στις διατροφές της Δύσης και αποτελεί περίπου το 50% των καρωτινοειδών στον ανθρώπινο ορό.

Μεταξύ των συνηθισμένων διαιτητικών καρωτινοειδών,η λυκοπίνη έχει την υψηλότερη ικανότητα απόσβεσης οξυγόνου.

Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι η υψηλή συγκέντρωση της στους όρχεις, τον επινεφρίδιο αδένα, και τον

προστάτη.

Σε αντίθεση με άλλα καρωτινοειδή οι τιμές ορού της δεν μειώνονται τακτικά από το κάπνισμα ή την κατανάλωση οινοπνεύματος, αλλά μειώνονται με την αυξανόμενη ηλικία.

Αξιοπρόσεκτες αντίστροφες σχέσεις μεταξύ της εισαγωγής λυκοπίνης ή των τιμών ορού έχουν παρατηρηθεί ειδικότερα για τους καρκίνους του προστάτη, του παγκρέατος, και μέχρι ένα σημείο του στομάχου. Σε μερικές μελέτες, η λυκοπίνη ήταν το μόνο καρωτινοειδές που συνδέθηκε με τη μείωση κινδύνου.

Συνεπώς, αν και η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, η ντομάτα έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση αυτού του κινδύνου λόγω της μεγαλύτερης κατά κεφαλήν κατανάλωσης, 75 κιλά, έναντι 8 κιλά για τα καρπούζια.



Πλούσιο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά

Το καρπούζι είναι 92 τοις εκατό νερό κατά βάρος, το υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε φρούτο, κάτι που το κάνει πολύ ενυδατικό.

Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακα γρήγορης-απελευθέρωσης, ο οποίος θα αποτρέψει τη διανοητική κούραση αλλά και τη πρόωρη κούραση των μυών κατά τη διάρκεια άσκησης. Αν και του λείπει νάτριο(το κοινό αλάτι), το καρπούζι είναι μια καλή πηγή καλίου, μια θρεπτική ουσία ουσιαστική για τη βέλτιστη λειτουργία των μυών.

Μια μερίδα 150 γρ. καρπουζιού έχει 32 θερμίδες.

Το καρπούζι είναι μια άριστη πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α, με την ίδια μερίδα να περιέχει 14,59 μγ βιταμίνης C και 556.32 ΔΜ(IU) βιταμίνης Α.

Επίσης περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης B6 και βιταμίνης B1, καθώς επίσης και τα μέταλλα κάλιο και μαγνήσιο.



Και ένας πρόχειρος υπολογισμός

Ας πούμε ότι πήραμε ένα καρπούζι 6 κιλών. Αν υποθέσουμε ότι η κόκκινη σάρκα είναι 4 κιλά τότε αυτό αντιστοιχεί σε:

- 6,8 μγ σίδηρο (ημερήσια απαίτηση για άντρες 10 μγ –γυναίκες 15 μγ)

- 320 μγ ασβέστιο (ημερήσια απαίτηση από 300 - 800μγ)

- 24,8 γρ. Πρωτεΐνη(ημερήσια απαίτηση 20- 35 γρ)

Αν αναρωτιέστε πώς θα φάμε αυτή τη ποσότητα σε μια μέρα δεν είναι καθόλου δύσκολο.Θα μπορούσαμε να φάμε από 2 φέτες το πρωϊ, το απόγευμα και το βράδυ.

Αλλά προσοχή τρώμε τα φρούτα πάντα με άδειο στομάχι και πρίν τα γεύματα. Ποτέ μετά.


Είναι αυτονόητο ότι προτιμάμε πάντα βιολογικά καρπούζια και φρούτα/λαχανικά.

1 comment:

stellina said...

πολύ καλές οι πληροφορίες για το καρπούζι. Ωστόσο διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τα βιολογικά προίόντα και επειδή βλέπω οτι κάνεις συχνες αναφορές σε αυτά θα σε παρακαλούσα να το ψάξεις λίγο σε βάθος και να παρουσιάσεις κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα αν βρεις.
Φιλικά.