17 July 2006

Τα οργανικά(βιολογικά) αγροκτήματα προσφέρουν θέσεις εργασίας και υψηλή παραγωγή

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΤΗΣ

Alana Herro

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ

Worldwatch Institute

(Το ίδρυμα Worldwatch είναι μια ανεξάρτητη ερευνητική οργάνωση που εργάζεται για μια περιβαλλοντικά αειφόρο και κοινωνικά δίκαιη κοινωνία, στην οποία οι ανάγκες όλων των ανθρώπων ικανοποιούνται χωρίς να απειλήσουν την υγεία του φυσικού περιβάλλοντος ή την ευημερία των μελλοντικών γενεών.)

http://www.worldwatch.org/node/3975




Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο από την Εδαφολογική Ένωση της Μεγάλης Βρετανίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οργανική(βιολογική) καλλιέργεια παρέχει 32 τοις εκατό περισσότερες θέσεις εργασίας ανά αγρόκτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη συμβατική γεωργία. Σύμφωνα με τη μελέτη, 93.000 νέες θέσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εάν τα αγροκτήματα όλης της Μεγάλης Βρετανίας επρόκειτο να μεταπηδήσουν σε οργανικές πρακτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποφυγή της χρήσης τοξικών χημικών εισαγωγών και των γενετικά αλλαγμένων σπόρων. Τέτοια δημιουργία θέσεων εργασίας δεν θα μπορούσε να συμβεί στην μη-οργανική καλλιέργεια, σημειώνει η έκθεση, επειδή "είναι το ίδιο το σύστημα της οργανικής καλλιέργειας που απαιτεί περισσότερη εργασία και δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας."

Εντούτοις, οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η ένταση εργασίας της οργανικής καλλιέργειας οδηγεί σε υψηλότερο κόστος τροφίμων και πιθανόν θα έκανε μια μεγάλης κλίμακας μετατόπιση στην οργανική καλλιέργεια στη Μεγάλη Βρετανία μη εφικτή (αυτήν την περίοδο μόνο περίπου 4 τοις εκατό των βρετανικών αγροκτημάτων είναι οργανικά). "Το ακριβότερο κόστος για τους αγρότες είναι η εργασία, και γι’αυτό τα οργανικά τρόφιμα κοστίζουν εμπειρικά 50 τοις εκατό περισσότερο" από τα συμβατικά τρόφιμα, σημειώνει ο οικονομολόγος Sean Rickard της Σχολής διαχείρισης του Cranfield(Cranfield School of Management).

Αλλά ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για πολλές βιομηχανικές χώρες, στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες η εργασία τείνει να είναι φτηνότερη από τις χημικές εισαγωγές όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, λέει ο Brian Halweil, ανώτερος ερευνητής του Worldwatch Institute. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μια αλλαγή στην οργανική καλλιέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι χαρακτηριστικά μια κερδοφόρα επιλογή και μπορεί να οδηγήσει σε 20 –90 τοις εκατό αύξηση στην παραγωγή, σύμφωνα με τον Halweil.

Ακόμη και στις βιομηχανικές χώρες, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι τα οργανικά αγροκτήματα παράγουν σχεδόν εξ’ίσου υψηλή στρεμματική απόδοση (80–97 τοις εκατό) όπως τα συμβατικά αγροκτήματα, ενώ μερικές καλλιέργειες δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά απόδοσης. Σύμφωνα με την Catherine Badgley, μια ερευνητική επιστήμονα στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, μια παγκόσμια μετατόπιση στην οργανική καλλιέργεια θα μπορούσε να παράγει αρκετές θερμίδες για να θρέψει ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό και ενδεχομένως και 75 τοις εκατό περισσότερες θερμίδες από όσες παράγονται τώρα.

Η οργανική καλλιέργεια είναι αυτήν την περίοδο το μόνο σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων που επεκτείνεται. Από το 2003 ως το 2004, η περιοχή του καλλιεργήσιμου εδάφους κάτω από οργανική διαχείριση αυξήθηκε κατά 9 τοις εκατό. Και οι οργανικοί αγρότες δεν καλλιεργούν μόνο τρόφιμα. Μεταξύ 2001 και 2005, οι ετήσιες πωλήσεις οργανικού βαμβακιού αυξήθηκαν κατά 35 τοις εκατό παγκοσμίως και 55 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζήτηση των βιομηχανιών για οργανικό βαμβάκι πήδησε μόνο 93 τοις εκατό από το 2005 στο 2006.

No comments: