13 May 2006

ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ



Τίποτε από ότι κάνουμε σήμερα δεν είναι βιώσιμο!

Είμαστε ενταγμένοι σε ένα τέτοιο πλαίσιο ώστε ακόμα και η παραμικρή μας κίνηση είναι καταστροφική για την Γη.

Έχουμε περάσει σε ένα άλλο στάδιο ζωής που δεν είναι καθόλου συμβατό με την Φύση και τους νόμους της.

Παγκόσμια, βλέπουμε την κατάρρευση των βασικών οικολογικών συστημάτων όπως της ατμόσφαιρας, των ωκεανών, των δασών, των αποθεμάτων γλυκού νερού, της βιοποικιλότητας, του καιρού και άλλων.

Επιπλέον βλέπουμε χειροτέρευση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αυξανόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση, αστική επέκταση και άλλα.

Ήδη πολλοί μιλούν για την ανάγκη θεμελιώδους αλλαγής του τρόπου που ζούμε τη καθημερινή μας ζωή.

Στην παρούσα φάση όσο λιγότερα κάνουμε,όσο πιο συγκρατημένα ζούμε τόσο προσεγγίζουμε την βιωσιμότητα και τους ρυθμούς του φυσικού περιβάλλοντος, της βιόσφαιρας που μας περιβάλλει και μας περικλείει μέσα της.

Βιωσιμότητα σημαίνει να ζούμε και να δουλεύουμε με έναν τρόπο που μπορεί να συνεχιστεί στη διάρκεια του χρόνου χωρίς πρόκληση ζημιάς στο φυσικό κόσμο, στους συνανθρώπους μας ή στις μελλοντικές γενεές.



Η βιωσιμότητα χρησιμοποιεί απλές τεχνικές που είναι ευρέως διαθέσιμες σήμερα για να μας βοηθήσουν να χτίζουμε, να αγοράζουμε, να ταξιδεύουμε και γενικά να ζούμε και να ευημερούμε με έναν τρόπο που έχει διάρκεια.

Είναι ένας ήπιος τρόπος ζωής, οικονομικά ισορροπημένος, που γεμίζει ικανοποίηση το ανθρώπινο πνεύμα.

Εκ πρώτης όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι να σταματήσουμε τη τρέχουσα πορεία μας έως ότου φτάσουμε σε μια κατάσταση ηρεμίας όπου και θα κάνουμε τον απολογισμό μας: τι καταφέραμε σ’όλη αυτή τη πορεία,που αποτύχαμε και τι πρεπει να αλλάξουμε από εδώ και πέρα.

Η πλειοψηφία των σημερινών ανθρώπων ενεργούν σαν να είναι εκτός τόπου και χρόνου, σε πληρη δυσαρμονία με τους βιολογικούς και φυσικούς νόμους.

Είναι σαν να μην έχουν επίγνωση των πράξεων τους και του τι συμβαίνει γύρω τους.

Είμαστε το μόνο είδος του πλανήτη που έχει αλλοτριωθεί και απομακρυνθει από τη φυσική ροή των πραγμάτων και ζει ενάντια σ’αυτή.

Φαίνεται σαν να μην έχουμε αντιληφθεί το γενικότερο σχήμα των πραγμάτων και με την δραστηριότητα μας αποσυντονίζουμε αυτήν τη καλοκουρδισμένη μηχανή που λέγεται Φύση.

Το υπόλοιπο οικοσύστημα μας βλέπει ως μάστιγα και ως απειλή.

Αντί του σεβασμού και της προσαρμογής παρασυρθήκαμε στη δυσαρμονία και στη μανία παρέμβασης, αλλοίωσης και υποταγής του φυσικού, αιώνιου κόσμου στα σχέδια εφήμερων όντων που απαρτίζουν τις ελίτ της εξουσίας.

Η λεγόμενη πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι συνολικά μια ύβρις προς την πηγή ζωής,τη Γη μας ,τον πλανήτη μας, διοτι συνδυάστηκε με ένα ανήθικο και αλλαζονικό οικονομικό μοντέλλο.

Θα μπορούσαμε όμως να έχουμε πετύχει μια διαφορετική πρόοδο που θα στηρίζεται και θα υπηρετεί αποκλειστικά το μόνο πράγμα που αξίζει και επιβάλλεται να υπηρετούμε: τη Γη και τη βιόσφαιρα της που μας παρέχουν τις προυποθέσεις για να ζούμε.

Η βιωσιμότητα και η προσαρμογή με το φυσικό κόσμο είναι το μεγαλύτερο και το πιο υψηλό όραμα και αξία ζωής, και είναι το κάλεσμα και το μήνυμα που εκπέμπει η φύση ως απαλή, ανεπαίσθητη μελωδία που διαχέεται προς όλα τα πλάσματα που ζουν σ’αυτή.

Θα πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σείρηνες της εποχής μας και να αφουγκραστούμε αυτή τη μελωδία που μας καλεί να ζήσουμε φυσικά,βιώσιμα και συγκρατημένα.

Ας μην περιμένουμε από τρίτους να κάνουν αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε.

Η βιωσιμότητα ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και έξελίσσεται βήμα βήμα.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε 100% το παρόν στυλ ζωής σε μια μέρα.



Επιβάλλεται όμως να το κάνουμε τώρα γιατι βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο που μπορεί ακόμα να αντιστραφεί η καταστροφή του πλανήτη μας.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα και να μπούμε σταδιακά στη διαδικασία προσαρμογής και επανένταξης στη ζωή που μας δείχνει η Φύση και που είναι η κατάλληλη για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως είδος καθώς θα σεβόμαστε το φυσικό μας περίγυρο και θα ζούμε βιώσιμα και συνεργατικά με αυτόν.

No comments: